Oude carnavalstijden herleven in Peeloofdurp

DINTELOORD – Carnaval in Dinteloord is weer helemaal terug van nooit helemaal weggeweest. Het Peeloofdurp heeft er, naast De Leuttrappers en De Plakkers, in D’n Peekes en De Vrolijke Vierders twee bouwclubs bijgekregen. Daarnaast gooien de carnavalsvrienden van Dun Dubbel Dees er dit jaar nog eens een schepje boven, door in samenwerking met De Buitelstee het Worstenbal in ere te herstellen.

Het Worstenbal dateert uit de gouden tijd van het Dinteloordse carnaval, dat in 1968 van de grond kwam en eind jaren negentig ter ziele ging, toen de Peeloofridders er definitief mee stopten. De optocht kwam al te vervallen in 1990, met als ‘excuus’ de Golfoorlog.

De eer werd sindsdien voornamelijk hoog gehouden door De Leuttrappers, die begin van het vorige decennium ook met een kinderbal begonnen en al vele jaren hun medewerking verlenen aan de optocht van de basisscholen Petrus en Paulus en De Regenboog.

Raad van Elf?

Sinds vijf jaar kent Dinteloord in T’oonladders Zat ook weer een eigen dweilband, zoals je er vroeger het Zat Armenieke had. En dankzij het 22-jarig bestaan van de Leuttrappers, trekt er de laatste jaren op carnavalsmaandag ook weer een optocht door Peeloofdurp.

Oude tijden herleven zogezegd. Volgens Hans Bolluijt van De Buitelstee, die tevens de optocht organiseert, begint de tijd zoetjesaan misschien zelfs wel rijp te worden voor de heroprichting van een plaatselijke carnavalsvereniging, eventueel compleet met prins en Raad van Elf.

Programma uitbreiden met de dinsdag

Of dat ooit nog tot de mogelijkheden behoort, durft Richard Wessels van Dun Dubbel Dees niet te voorspellen. ,,In samenwerking met alle clubs zouden we volgend jaar het programma graag uit willen breiden met de dinsdag, dan zouden we al een hele mooie carnaval hebben hier. Eerst het Worstenbal echter maar eens even afwachten. We hopen natuurlijk dat de Dinteloordse carnavalsliefhebbers deze gelegenheid aangrijpen om in ons eigen dorp te blijven, voordat ze de andere dagen naar Steenbergen, Roosendaal of Bergen op Zoom trekken.’’

Twee flessen Schrobbelèr en een kilo worst

Het Worstenbal begint vrijdag 5 februari om 20.00 uur en wordt gehouden in De Buitelsteee, waar de Dinteloordse dj Mathijs voor de muziek zorgt en zanger Eric Dikeb (bekend van ‘de Pizzahut’) een optreden komt verzorgen. Artiesten die nog een gaatje vrij hebben in hun agenda zijn van harte welkom, aldus Richard Wessels, tegen betaling van twee flessen Schrobbelèr en een kilo worst.