Oud-Steenbergenaar schrijft boek over graffiti-walhalla ‘The Loods’

STEENBERGEN – Hoewel de Steenbergse Courant zich als regel binnen de gemeentegrenzen ophoudt, wordt voor Robbe Baartmans (25) graag een uitzondering gemaakt. De oud-Steenbergenaar is een van de mede-oprichters van ‘The Loods’ in Roosendaal: een voormalig bedrijfspand waar graffiti-artiesten uit heel Nederland gedurende het hele jaar hun creativiteit bot kunnen vieren op de honderden meters wand van de bijbehorende loods. Op 29 en 30 juni viert ‘The Loods’ het vijfjarig bestaan met een grote graffiti jam waarbij ruim tweehonderd artiesten het beste van zichzelf laten zien. Het is ook het moment van de release van het boek dat Baartmans schreef over de afgelopen vijf jaar waarin de loods, ‘The Loods’ werd.

Als jongen was Robbe (toen in naam uitgebreider, namelijk Robert-Jan) al anders dan zijn leeftijdsgenoten. “Ik had andere interesses, een andere muziekkeuze, andere kleren, andere hobby’s. Maar ik heb me nooit een buitenbeentje gevoeld. Ik kon het met iedereen goed vinden. Ik was volgens mij ook geen lastige puber. Ik ben richting mijn ouders altijd eerlijk geweest over wat ik deed en al waren ze het er niet altijd mee eens, geloof ik dat ze het wel begrepen.”

Door de strot

Onderweg naar de brugklas op het Prinsentuin-college in Halsteren raakte hij gefascineerd door de graffiti die hij onderweg zag. “Waarom doet iemand dit en wie is deze persoon?, waren vragen die mij bezighielden. Ik ging steeds meer lezen over graffiti en ging het zelf uitproberen. Ik vroeg me af waarom graffiti niet mocht, terwijl de reclame je via borden langs de weg ongewenst door de strot werd gewrongen.”

Nacht in de cel

Al snel maakte hij deel uit van de graffiti-scene in Steenbergen die in die tijd bloeiend en bekend was. “Bij ’t Cromwiel stond toen nog een oude loods die we gebruikten en waar de politie ons met rust liet.” Al snel had Baartmans echter behoefte aan meer. “Het waren vier wanden dus daar waren we snel op uit gekeken.”
Het bracht hem onder meer in de leegstaande (inmiddels verdwenen) fabriek van de Akzo aan de Molenweg. “Fantastisch was het daar. Een gigantische ruimte met allerlei aparte hoekjes.” Hier, in het graffiti-paradijs, liep hij echter tegen de lamp. “Een politieagent betrapte ons waarna we een nacht in de cel doorbrachten. De officier van justitie vond dat voldoende straf.” Het werkte. “Ik vond het verlies aan tijd verschrikkelijk.”

Zonde van de tijd

Na zijn middelbare schooltijd vervolgde Baartmans zijn opleiding in Rotterdam. Met weinig succes. “Nu ik terugkijk realiseer ik mij dat ik met digitaal ontwerp een verkeerde keuze heb gemaakt. Wat ik eigenlijk wilde was ontwerpen en creëren.. Het was bovendien een giga-school met veel mensen waar ik mij niet lekker voelde.”
Zonde van de tijd, besloot Baartmans en hij pakte zijn biezen. In de jaren daarop had hij diverse baantjes. “Maar ik ben altijd blijven spuiten en schilderen. Ik heb kinderkamers gedaan en workshops gegeven. Ik was erop gebrand dat ik wilde leven van mijn kunst.”

Lopend vuurtje

Bij wijze van toeval kwam hij in The Loods terecht. “We hadden een opdracht van de gemeente  Roosendaal waarvoor we het pand mochten gebruiken. We hebben de gemeente gevraagd of we het pand mochten blijven gebruiken en kregen toestemming. Het nieuws van het graffiti-walhalla ging als een lopend vuurtje door heel Nederland en binnen de kortste keren zaten we bomvol kunstenaars.”

Vrijheid geeft lucht

Op woensdag is het open avond en is The Loods een smeltkroes aan mensen van alle leeftijd en allerlei achtergronden. Wat is formule van het succes? Totale vrijheid,” antwoordt Robbe. “Je hele leven loop je tegen mensen aan die zeggen wat je moet doen en als je het niet doet zoals zij willen, dan doe je het fout. Hier stap je gewoon binnen en ga je maken wat je wilt. Juist die vrijheid geeft lucht. Dat zie ik vooral gebeuren bij de jongeren die hier komen. Vaak worden zij niet begrepen en zitten in een neerwaartse spiraal. Hier kunnen ze hun gang gaan. Willen ze praten, dan kunnen ze dat, maar het hoeft niet. Dat werk bevrijdend, verhelderend en stimulerend.”
Met name voor die jongeren hoopt Baartmans op een revival van de graffiti-cultuur in zijn eigen woonplaats. “Gemeenten in heel het land onderschatten de maatschappelijke impact van een project als The Loods.”

The Loods is gevestigd aan de Oostelijkehavendijk 13b in Roosendaal. De 5th anniversary graffiti jam is daar op 29 en 30 juni. Wie zeker wil zijn van een exemplaar van het lustrumboek kan zich inschrijven via via lustrumloods@gmail.com

Vijf jaar geleden was Robbe Baartmans mede-oprichter van The Loods, waar inmiddels honderden graffiti-artiesten uit heel Nederland hun kunst bedrijven.

Baartmans bekwaamt zich al tien jaar in graffiti, maar is sinds kort vooral actief op canvas.

Door: Dasja Abresch