Oud ploegleiders verzameld in één team

STEENBERGEN – Tijdens de vijftigste editie van de Klein Tour neemt een team van oud ploegleiders deel. Maar liefst 34 mannen rijden verdeeld over twee dagen mee met de karavaan. De mannen zijn niet alleen aan hun leeftijd te herkennen, op hun tenue siert het jubileumlogo van de Kleine Tour.

De vraag kwam van het bestuur. Zou er een ploeg van oud ploegleiders gevormd kunnen worden voor het jubileum? John Rommers greep de uitdaging aan en ging samen met Tiny van Caam en Tinus Schillemans aan de slag. Zelf heeft hij een archief vanaf 1987, dus moest hij op zoek. “Ik wist dat Toon Neelen nog veel verder terug kon kijken dan ik. Hij was destijds secretaris en heeft alle informatie vanaf 1970. Daaruit bleek dat er in totaal 136 oud ploegleiders zijn. Een flinke klus om die allemaal te benaderen” legt John uit. “Gelukkig hoefde ik niet iedereen te bellen, email is een uitkomst” lacht hij.

Tijdens zijn zoektocht bleken er inmiddels 22 mensen te zijn overleden. “Je moet beseffen dat er 50 jaar geleden natuurlijk ook een aantal ouderen als ploegleider meededen.” Hoewel iedereen die reageerde erg positief was, kon niet iedereen gehoor aan de oproep geven. Met een groep van 34 renners, verdeeld over 2 dagen is er echter toch een mooi team gevormd.

“Het wordt een weerzien met veel goede bekenden”

De tafel bij John en Kitty Rommers ligt vol herinneringen aan vele jaren Kleine Tour. Foto’s van alle teams waar John en Kitty ploegleider waren. Maar ook van winnaars, deelnemers en collega ploegleiders.  Er liggen krantenknipsels en tourkranten. “De tourkranten werden dagelijks gemaakt. Er stonden uitslagen van de dag ervoor. Maar ook verhalen van deelnemers en medewerkers. Rien Huijgens zorgde daarvoor. Dat was altijd een flink karwei” licht John toe. “We gaan op het reclamewagentje van destijds een collage maken van heel veel oud-materiaal. Dinsdag rijden we met een ploeg van 12 man mee. Will van Eekelen en Marco Brok zijn ploegleider. Zaterdag is het team groter, maar liefst 18 renners vertegenwoordigen de oud ploegleiders. Die dag zijn Tiny van Caam en Tinus Schillemans ploegleider. We hebben geprobeerd oud en jong te mixen. Het leeftijdsverschil onderling is natuurlijk groot. Ad van ‘de Blauwe Zaal’ en Ad Krijnen van Elvi zijn de 70 al gepasseerd. Maar Jos Brouwers van danscentrum Theo van Meer is nog een jonkie.” 
De oud ploegleiders zijn woensdagavond tijdens de thema- avond ook aanwezig. “Het zal eerder een reünie worden, een weerzien met heel veel bekenden” verwacht Kitty. De ploeg wordt gesponsord door Auto Kar. Naast een ploegleiderswagen hebben zij ook shirts voor het team beschikbaar gesteld. Mét jubileumlogo. John kijkt uit naar de bloemenhulde. “Voor één keer mogen wij als ploeg op de fiets meerijden. Dat lijkt me een geweldige belevenis!”

Tekst: Tineke Feskens / Foto: Jan de Langen © Steenbergse Courant