Oud Bruin en Jong Belegen klaar voor ‘Een rondje Nederland’

STEENBERGEN – Van ‘Hier aan de kust’ tot een medley van Annie M.G. Schmidt-liedjes en van ‘Het Dorp’ tot ‘Oh oh Den Haag’, ‘Er wonen twee motten in m’n ouwe jas’ en  ‘Brabant’; een keur aan overbekende nummers van vaderlandse makelij passeert op vrijdag 10 en zaterdag 11 april de revue bij Oud Bruin en Jong Belegen.

Door omstandigheden heeft het drie jaar geduurd voordat het Steenbergse smartlappenkoor weer een zogenoemde special ten beste geeft. Het 10-jarig bestaan in 2012 hakte er zwaar in bij de zanggroep, die haar jubileum overschaduwd zag worden door meerdere sterfgevallen binnen het gezelschap, dat onder anderen afscheid moest nemen van dirigent Jan Bakkers. De zin om te zingen vloeide weg bij de leden, voor wie Oud Bruin en Jong Belegen meer is dan alleen een hobby. ,,Het koor is juist ook in zulke situaties echt een familie,’’ verklaren voorzitter Miel de Groen en Jolanda Hommel, kartrekster van het aanstaande optreden.

'De sfeer zit er lekker in'

In Steph Oerlemans werd een nieuwe dirigent gevonden, de drie accordeonisten kregen er een gitarist en een toetsenist bij voor de muzikale begeleiding, en er traden ook meerdere nieuwe leden toe. Een aantal ‘oudgedienden’ keerde bovendien weer terug in de vertrouwde boezem van Oud Bruin en Jong Belegen, dat nu 45 zangers en zangeressen telt. Lachende gezichten kenmerken de repetities, de sfeer zit er lekker in, het smartlappenkoor staat te trappelen van ongeduld om zich, met hernieuwd elan, te presenteren aan het publiek.

'We willen graag laten horen wat we in huis hebben'

,,We willen nu niet langer meer wachten, maar laten zien en horen dat we er weer zijn en wat we in huis hebben,’’ klinkt het vol enthousiasme. Oerlemans is van huis geen dirigent, maar wel een ervaren muzikant, onder wiens leiding het plezier om samen te zingen is hervonden. ..Het bevalt van beide kanten uitstekend,’’ vertelt hij, met instemmend geknik van De Groen en Hommel. ,,We hebben het de tijd gegeven om aan elkaar te wennen en flink gerepeteerd. Inmiddels zijn we er helemaal klaar om een avondje entertainment te verzorgen, met naast het koorwerk ook optredens van solisten, zowel vocaal als instrumentaal.

'Steenbergen als start- en eindpunt'

Het repertoire van Oud Bruin en Jong Belegen was al grotendeels Nederlandstalig, vandaar de keuze voor ‘Een rondje Nederland’ als titel van de special, waarbij niettemin één Engelstalig lied door café-zaal De Joosse zal schallen. ,,Tal van steden en streken worden bezongen, met Steenbergen zelf als start- en eindpunt.’’

De uitvoeringen beginnen beide avonden om 20.00 uur, de zaal is vanaf 19.30 uur geopend, en kaarten zijn voor 8,50 euro per stuk verkrijgbaar bij Slijterij Veraart en Primera De Gilles. De toegangsprijs is inclusief een kopje koffie en een lekker hapje gedurende de voorstelling.