Organisator Erik Scherpenisse, 2K-Music: “Succes van Steenbergen Live! heeft z’n weerslag op Bassrulers Outdoor”

STEENBERGEN – Het Waterhoefke in Steenbergen ligt erbij alsof er niets gebeurd is. Alsof er vorig weekend geen duizenden bezoekers de weilanden bevolkten om zich onder te dompelen in muziek- en feestvreugde. Het was het weekend van Steenbergen Live! en Bassrulers Outdoor. Organisator Erik Scherpenisse van 2K-Music heeft het klokje sindsdien al een keertje rond geslapen, maar voelt zich nog steeds een tikje brak. Dat doet niets af aan de tevredenheid waarmee hij terugkijkt op weer een geslaagd event. “Wie mij een half jaar geleden had voorspeld dat er 2500 man op Steenbergen Live! af zou komen, had ik voor gek verklaard.”

“Het is geweldig om te zien hoe het zo groeit,” beschrijft Scherpenisse. “Je weet op de dag zelf wat je kunt verwachten, maar wanneer de mensen dan uiteindelijk binnenkomen en maar blijven komen, dan kun je daar alleen maar met een big smile naar kijken.” Diezelfde smile was te zien op de gezichten van de bezoekers van het festival die van een top-avond genoten met muziek voor ieder wat wils. Zelfs de aan Steenbergen-Aan-Zee-Container met dj D’n Quintus, die op het laatste moment aan het programma was toegevoegd, trok volle zalen.

Dat is balen

“We hadden alleen problemen met een aantal tapinstallaties die niet functioneerden. Dat is balen. Het opschalen van 2000 naar 2500 hebben we alleen gedaan nadat we zeker wisten dat we dezelfde kwaliteit konden bieden. We wilden geen lange rijen bij binnenkomst, geen uren wachten voor de muntverkoop en niet lang wachten aan de bar. Daar hebben we zo op gehamerd en dan laat de techniek je in de steek. Van binnen heb ik wel een paar keer gevloekt.”

Loyaliteit

Het is echter slechts een kleine smet op een feest dat voor het overige in complete harmonie verliep. Dat geldt ook voor Bassrulers Outdoor dat amper tien uur na Steenbergen Live! losbarstte. Hoewel de kaartverkoop in aanloop hier naartoe enigszins achterbleef bij de verwachting, maakte het lekkere weer dat veel hardcore-fans de reis naar Steenbergen toch nog ondernamen. Met 2000 kaarten is Scherpenisse tevreden, al had het wat meer mogen zijn. “Vorig jaar hadden we net dat stapje extra naar 2300 kaarten gemaakt en dat schept toch verwachtingen. Vooral omdat we naar ons eigen idee een hele sterke line-up hadden. Het heeft te maken met loyaliteit van het publiek die bij Bassrulers lager is dan bij Steenbergen Live!. Bovendien hebben de Bassrulers-fans keuze genoeg in festivals. Als het nu geen lekker weer is dan gaan ze volgende week gewoon ergens anders naartoe.”

Limiet bereikt

Dat beide muziekevenementen volgend jaar weer gecombineerd gaan worden in een weekend in mei, staat voor Scherpenisse als een paal boven water. De vorm waarin beide events gegoten worden, staat open voor discussie. “Het is natuurlijk begonnen als een manier om voordeel uit de synergie te halen. Maar het succes van Steenbergen Live! heeft zijn weerslag op Bassrulers. Daar zijn op zaterdag de area’s eigenlijk te groot, terwijl het op vrijdag allemaal net paste. Met Bassrulers zijn we inmiddels elf jaar bezig en we weten dat we de limiet qua publiek wel zo’n beetje bereikt hebben. We hebben het ooit opgezet omdat we zelf liefhebbers zijn. We willen het graag een intiem festival houden. Maar zonder Steenbergen Live! kan het niet meer, vrees ik. We zien in den lande ook festivals omvallen. Het wordt steeds moeilijker om aan alle verwachtingen te kunnen voldoen.” De komende maanden gaat de organisatie hard nadenken over de wijze waarop het terrein er volgend jaar uit komt te zien. “Dat doen we vooral door veel te praten. We hebben een aantal brainstormgroepen waar we altijd mee in gesprek blijven om onze voelsprieten uit te steken.”

Steenbergen Amb!ance

Het succes van Steenbergen Live! heeft 2K-Music doen besluiten een extra happening aan de Steenbergse evenementenkalender toe te voegen: Steenbergen Amb!ance.

“Je moet het ijzer smeden als het heet is,” lacht Scherpenisse. “Het idee lag al op de plank maar we hebben besloten nu door te pakken.” De insteek voor de 21e oktober in ’t Cromwiel wordt dezelfde als die van Steenbergen Live! “Het moet heel toegankelijk zijn door middel van een schappelijk entreeprijs en leuke muziek. We gaan eerst maar weer eens beginnen en kijken hoe het loopt. Uit de reacties merken we dat de mensen er zin in hebben. Ze vinden de line-up verrassend leuk ook al gaan we niet voor de grote namen. Dat is een van de grootste complimenten die wij kunnen krijgen want dat is precies waar we voor staan. We kunnen Kensington wel boeken maar dan moeten we veertig euro entree vragen en dat willen we niet.”

De kaartverkoop online is inmiddels begonnen. Vanaf deze week kunnen tickets ook gekocht worden bij Albert Heijn en Primera. Over een week of twee wordt de nieuwe datum voor Steenbergen Live! en Bassrulers 2018 bekendgemaakt.

Foto's en tekst: Dasja Abresch©Steenbergse Courant