Organisatie Muza komt er niet uit met gemeente

DINTELOORD – Alle gesprekken en mails ten spijt, is het de organisatie van het driedaagse muziekfestival Muza nog niet gelukt om tot overeenstemming te komen met de gemeente. Als de plannen voor de herinrichting van het havengebied in Dinteloord in hun huidige vorm doorgaan, zal er volgens Pieter Vlamings, voorzitter van de Muza, niet genoeg ruimte meer zijn om het festival in de haven te houden. “De gemeente Steenbergen lijkt koste wat kost hun eigen feestje te willen vieren”, aldus Vlamings. Volgens wethouder Baartmans wordt er wel degelijk meegedacht en zijn er verschillende opties voorgelegd. Een impasse is het gevolg.

Over de herinrichting CentrumHaven Dinteloord is sinds 2015 al behoorlijk wat gesproken en gediscussieerd. De gemeente heeft vanaf het begin de bewoners en ondernemers bij het proces betrokken. Op die manier zou het nieuwe centrum en de haven echt ‘voor en door Dinteloord’ worden, zo stelt de gemeente.
Voor Pieter Vlamings zijn dat op dit moment holle woorden. Bij het kernbezoek dat de gemeenteraad onlangs bracht aan Dinteloord, greep hij de mogelijkheid aan om aandacht te vragen voor de Muza. “Het gaat om een paar aanpassingen zoals een muurtje verzetten en een stukje groenstrook doortrekken. Dan kunnen we het festival opbouwen zoals we gewend zijn. We moeten allebei water bij wijn doen, maar het lijkt nu een gelopen race.”
Gewoon Lokaal! en CDA lieten bij het bezoek weten het jammer te vinden dat er nog geen oplossing  is. “Zeker omdat Muza bij Dinteloord hoort. We moeten daarom alles op alles zetten om hieruit te komen”, aldus Jeroen Weerdenburg namens het CDA.

Podium op het water

Wethouder Baartmans is afgelopen augustus bij de laatste editie van de Muza zelf een kijkje komen nemen met haar ambtenaren. Hoewel er tijdens dat bezoek ideeën en suggesties zijn uitgewisseld, blijkt het toch moeilijk om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.
“Op 10 oktober zijn er vanuit de gemeente twee verschillende opties voor indelingen van de Muza naar dhr. Vlamings gegaan. Daar hebben we nog geen reactie op ontvangen”, zegt Baartmans. Een van de voorstellen van de gemeente zou inhouden dat het podium op pontons in het water komt. De hoogteverschillen in het plan zouden hierbij dienst kunnen doen als een soort tribune.
Vlamings kan zich niet vinden in die oplossing. “Wie gaat die pontons betalen? We zijn een stichting die onze eigen broek ophoudt en organiseren alles zonder subsidie. Wat er ook vreemd aan is, is dat het als nieuwe voorstellen wordt gepresenteerd, maar dat het in feite dezelfde plannen zijn die in een ander jasje zijn gegoten door een adviesbureau.”

Inmiddels heeft Vlamings de betreffende correspondentie al naar de gemeenteraad gestuurd in een poging de kwestie via de politieke agenda nogmaals aan de kaak te stellen. Het staat op de lijst van de oordeelvormende vergadering van 14 november.

Foto: Om het muziekfestival Muza in te kunnen passen in de herinrichting CentrumHaven Dinteloord zullen er nog flink wat hobbels moeten worden genomen. De organisatie en gemeente kunnen het maar niet eens worden.
Luchtfoto: PPfotografie Dinteloord ©2017

Door: Nicole van de Donk