Organisatie Jaarmarkt beraadt zich op toekomst

STEENBERGEN – ,,De Jaarmarkt is een visitekaartje voor de stad Steenbergen, maar dat moet je wel met z’n allen willen afgeven.’’ Met deze woorden geeft voorzitter Toine Lazeroms van de Stichting Organisatie Jaarmarkt Steenbergen aan dat ‘zijn’ vrijwilligersclub meer steun van de middenstand, de horeca en ‘de autoriteiten’ verdient.

Vanavond houdt de organisatie een spoedvergadering om zich op de toekomst te beraden. Ondanks de ‘ouderwets goeie’ Jaarmarkt die zich afgelopen weekeinde voltrok – met enkele tienduizenden bezoekers, prachtig nazomerweer en vooral veel activiteiten vanuit het verenigingsleven – liep het achter de schermen niet echt vlekkeloos.
,,Niet binnen onze organisatie,’’ benadrukt Lazeroms. ,,En we mogen ons gelukkig prijzen dat de Steenbergse Jaarmarkt geen last ondervindt van de teruglopende animo bij standhouders en publiek, zoals dat in negen van de tien plaatsen in de regio wél het geval is. Maar het  lijkt erop dat lang niet iedereen beseft dat wij dit allemaal in onze vrije tijd organiseren. Met veel plezier, maar jammer genoeg zijn er dan toch winkeliers die het kennelijk niet waarderen dat wij voor de aanloop van zoveel extra klanten zorgen. Waarom gaan ze anders om vijf uur al dicht, terwijl de Jaarmarkt tot negen uur duurt? Daarmee tonen ze helaas weinig respect voor ons werk en benadelen ze zowel het publiek als hun collega’s en standhouders van buitenaf.’’

Ook op de Markt werden Lazeroms en de zijnen geconfronteerd met problemen, waaraan de organisatie zelf niets kon doen. Daar speelde onenigheid tussen de kasteleins, die elkaar met consumptieprijzen en muziek de loef af probeerden te steken.
En dan was er nog de situatie aan het einde van de Blauwstraat, die bijna escaleerde. Twee ondernemers uitten in aanloop naar de Jaarmarkt hun onvrede al over het feit dat de organisatie het parcours ter hoogte van de Rozemarijnstraat wilde afsluiten en dat de kinderbraderie werd verplaatst naar het parkeerterrein achter de bibliotheek. Zaterdagmorgen mengden zich ook bewoners in deze discussie. Zij trokken aan de bel bij de gemeente en de politie, met als gevolg dat de  SOJS de hekken moest verzetten. Waarna het laatste stuk van de Blauwstraat alsnog volliep met vrijmarkt-handelaren. ,,Het verplaatsen van de kinderbraderie pakte anders uit dan wij van tevoren hadden verwacht, dat kun je dan blijkbaar toch niet sturen,’’ stelt Lazeroms. ,,Ook dat is één van de punten die we gaan evalueren. Normaal gesproken wachten we een maand of twee voordat we met de volgende Jaarmarkt beginnen, zolang kunnen en willen we nu echter niet wachten. Liever tornen we niet aan tradities, maar misschien moeten we toch eens serieus nadenken over het aantal dagen en de openingstijden van de Jaarmarkt. Een andere belangrijke vraag is hoe je winkeliers kunt stimuleren om zich aan de regels te houden.’’