Oranje-witten aan het woord: Samenspel doet SC Welberg al 75 jaar overwinnen

WELBERG – Een oproep in de Steenbergse Courant van 24 november 1945 legde de basis voor de voetbalvereniging die al 75 jaar thuis is op de Welberg. Wie interesse had om lid te worden van de nieuwe club werd in die editie verzocht om de oprichtingsvergadering bij te wonen. De behoefte bleek groot, want zaal Koch aan de Kapelaan Kockstraat (toen nog Wipstraat overigens) zat afgeladen vol.

Niet iedereen was even gelukkig met het initiatief. Vanuit Voetbalvereniging Steenbergen werd gewaarschuwd dat een Welbergse voetbaltak geen enkel bestaansrecht zou hebben. Beter was het volgens de blauwwitten dat de lokale voetballiefhebbers zich aan zouden sluiten bij de Steenbergse club. Temeer omdat het grootste deel van de potentiële leden eigenlijk al te oud was om het spel nog goed onder de knie te kunnen krijgen.

SDO

Die argumentatie was tegen het zere been van de aanwezigen en misschien zelfs wel de grootste oorzaak van de massale aanmelding van 38 leden die volgde. Met in het achterhoofd het gezegde ‘Het ijzer smeden als het heet is’,  werd ook gelijk overgegaan tot de verkiezing van een volledig bestuur waarvan ‘mesjeu’ J. Baartmans, directeur van de plaatselijke Sint Antoniusschool,  aan het hoofd kwam te staan Hij zette zijn handtekening onder het eerst genomen besluit: De Welbergse voetbalvereniging zou Samenspel Doet Overwinnen gaan heten, afgekort tot SDO.

Goed vertegenwoordigd

In de 75 jaar die volgden, is er veel veranderd. SDO werd SC Welberg. De koeienwei die in de beginjaren als voetbalveld gebruikt werd, werd ingeruild voor een echt voetbalveld achter gemeenschapshuis de Vaert. Tót 2012 toen de club verhuisde naar haar eigen sportpark ’t Zandbaantje aan de Hoogstraat. Het ledenaantal groeide. Wat in 1945 nog niemand had kunnen bedenken, is dat een groot aantal van die leden van het vrouwelijk geslacht zijn. Want de dames en meisjes zijn al decennialang goed vertegenwoordigd in de oranje-witte tenues.

Welberg Beter!

Wat nooit veranderde, is de trouw van de leden en de liefde voor hun club. Zij hielden en houden de essentie van de naam waar het ooit mee begon, ‘Samenspel Doet Overwinnen’, overeind.  Op het veld, maar vooral ook daarbuiten waar zij als trainer, leider, scheidsrechter, bestuurslid, in de feestcommissie of als manusje-van-alles de schouders onder de club zetten en haar samen dragen naar de volgende 75 jaar.

Ruimte voor een groot feest is er vanwege de coronamaatregelen niet, maar om 75 jaar Sc Welberg ongemerkt voorbij te laten gaan, dát gaat te ver. In de editie van Steenbergse Courant van vrijdag 4 december stellt een aantal leden van de club zich voor en legt uit waarom het altijd ‘Welberg Beter!’ zal blijven.

[ door Dasja Abresch ]

Foto’s: Wie weet wanneer de historische foto’s van de Welbergse voetbalclub zijn gemaakt en kan aangeven welke voetballers erop staan, kan deze informatie mailen naar: redactie@steenbergsecourant.nl

Beelden bij dit artikel