Afbeelding
vrijdag 13 september 2019, 11:47

Oppositiepartijen oordelen hard over functioneren wethouder Baartmans

STEENBERGEN – Het lijkt erop of er een spel is gespeeld en de gemeente Steenbergen heeft verloren. Zo klinkt het in de politieke wandelgangen nu de provincie vanochtend heeft aangekondigd de bevoegdheid over de besluitvorming Windpark Karolinapolder per direct in te trekken. Wethouder Wilma Baartmans is verbijsterd over de gang van zaken en vindt dat het college respectloos is behandeld. De coalitiepartijen vinden dit vooral een treurig einde van een lang proces waarbij vooral de inwoners van Dinteloord aan het kortste eind trekken.

Voor Maurice Remery van Gewoon Lokaal! komt het besluit van de provincie op een onverwacht moment. “We hebben het raadsbesluit over de verklaring van geen bedenkingen nog niet kunnen nemen. Ik vind het op dit moment niet fair om met een beschuldigende vinger te gaan wijzen maar er zal ongetwijfeld nog een uitgebreide discussie volgen.” Volgens CDA’er Jeroen Weerdenburg is wethouder Baartmans niet naïef geweest want volgens hem is het wezenlijk dat je elkaar vertrouwt bij zulke gesprekken. “Nu blijkt het meer rug tegen rug te zijn geweest dan hand in hand.”

I told you so

Voor de oppositiepartijen VVD, D66 en PvdA is het een geval van “I told you so”. Voor de VVD was de trage besluitvorming rondom de windmolens zelfs de reden om uit de coalitie te stappen en nu blijkt hun vrees waarheid te worden. “Wij hebben hier 1,5 jaar geleden al voor gewaarschuwd en telkens kregen wij hierop een honend antwoord. Met als droevig dieptepunt het laatste voorstel waarbij het college gemeenschapsgeld wil gaan gebruiken om de bestaande windmolens op te kopen. Nu moeten we maar hopen dat Innogy nog oog heeft voor de sociale randvoorwaarden zodat de Dinteloorders er nog iets aan overhouden”, aldus VVD-fractievoorzitter Kees Gommeren.

Motie van wantrouwen

Raadslid Eric van der Spelt (D66) gaat nog een stap verder en wil een motie van wantrouwen gaan indienen tegen wethouder Baartmans. “Ze is niet bekwaam gebleken om zo’n belangrijk proces als dit, met zoveel impact voor de bevolking, in goede banen te leiden. We hopen dat de VVD en PvdA zich hierbij aansluiten en de coalitiepartijen ook.”

Voor de andere oppositiepartijen is het nieuws nog te vers om zich hierover uit te spreken maar PvdA’er Nadir Baali kan al wel zeggen dat hij vindt dat het college zich moet beraden op de toekomst. “En waar ik vooral benieuwd naar ben is de reactie van de Volkspartij. Dit was hun paradepaardje toen ze in de coalitie stapten en nu eindigen we hier.”

Verzet vanuit bevolking

Bij Michel Lambers, fractievoorzitter van de Volkspartij, is het nieuws ingeslagen als een bom. “Het is hoogst merkwaardig dat terwijl er nog gesproken wordt over een alternatief voor de hoge windmolens, er nu een dikke streep wordt gezet door de provincie. Ik vind dat onbehoorlijk, zo niet onbetrouwbaar, bestuur. De provincie beweert dat er onder de Dinteloordse bevolking draagvlak is voor hogere molens maar daarmee vegen ze 1400 protesthandtekeningen van tafel. Dit besluit gaat nog op veel verzet rekenen vanuit de inwoners.”

(Door Nicole van de Donk)

Uit de Steenbergse Courant