Opnieuw fors tekort bij peuterspeelzalen

DINTELOORD/STEENBERGEN – Op de dag dat hij in Dinteloord de nieuwe huisvesting van  peuterspeelzaal Jip en Janneke officieel mocht openen, moest wethouder Cor van Geel ook mededelen dat de Stichting Peuterspeelzalen Steenbergen nog eens ruim 80.000 euro extra subsidie nodig heeft om het hoofd boven water te kunnen houden.

Afgelopen voorjaar besloot de gemeenteraad al tot een extra subsidie van bijna 100.000 euro, om het tekort van de SPS over 2014 te dekken. Ook werd de jaarlijkse subsidie structureel met bijna 70.000 euro opgeschroefd.

'We hebben geen andere keus'

Het eerste half jaar van 2015 laat echter alweer een gat van een slordige 83.000 euro zien, zo kwam deze zomer bij nader overleg met de organisatie aan het licht. Tot groot ongenoegen van de wethouder, die de gemeenteraad niettemin vraagt nogmaals in de buidel te tasten. ,,Wat er gebeurd is, kan eigenlijk niet, maar we hebben in feite geen keus, anders is het per 1 januari afgelopen en moeten we op zoek naar een andere oplossing, die vermoedelijk nog duurder zal uitpakken.’’

Bezuinigingsoperatie

Volgens Van Geel wordt er sinds de in 2011 ingezette bezuinigingsoperatie nog altijd wel een bedrag 110.000 euro per jaar op het peuterspeelzaalwerk bespaard. Het streven was echter om de kosten hiervan met 250.000 euro per jaar te drukken.

De wethouder vertrouwt erop dat de onderste steen nu wel boven is en dat er niet nog meer lijken uit de kast vallen. ,,We gaan voortaan elke drie maanden overleggen over de kwaliteit, de kwantiteit en de financiën en er moet nu ook echt vaart worden gemaakt met de verdere samenwerking tussen de Stichting Peuterspeelzalen en Zo Kinderopvang.’’

Samenwerking met Zo Kinderopvang

Een goed voorbeeld daarvan werd gisteren in ieder geval in Dinteloord gegeven, want peuterspeelzaal Jip en Janneke heeft haar intrek genomen bij Zo Kinderopvang aan de Westgroeneweg. Volgens directeur Paul Korzilius van SPS en directeur Corona Koek van Zo Kinderopvang de ideale plek om de zogeheten voorschoolse educatie van 2- en 3-jarigen zodanig vorm te geven, dat zij naadloos kunnen doorstromen naar het basisonderwijs, waarbij de organisaties weer nauw samenwerken met de Groen van Prinsterer- en de Petrus en Paulusschool in het dorp.