Opluchting na sloop woonwagen

STEENBERGEN – Als een rotte kies uit een gebit werd vandaag de woonwagen verwijderd die het decor vormde van de moord op loodgieter Johan van der Heyden uit België. Tot grote opluchting van de bewoners van het woonwagenkamp aan de Westlandselangeweg voor wie de aanblik van de wagen een voortdurende herinnering was aan het drama dat zich er in de zomer van 2019 voltrok.
Ook volgens wijkagenten Jack Ambagts en Jesse Smidt was het de hoogste tijd dat de woonwagen verdween. “Er woonde inmiddels al twee jaar niemand meer dus dat ding stond te verpauperen. Voor de bewoners bleef het een gapende wond als overblijfsel van een traumatiserende periode. Nu de wagen weg is, kunnen zij het afsluiten en dat is voor iedereen beter.”
Nicky S. uit Bergen op Zoom, zijn vriendin Wanda van R. uit Zoersel en de Steenbergse Edna V. beraamden de overval op Johan van der Heyden. In juni 2019 overvielen zij hem in de onterechte overtuiging dat de loodgieter een grote hoeveelheid zwart geld verborgen hield in zijn woning. Toen zij het geld niet konden vinden, dwongen zij Van der Heyden door middel van mishandeling tot antwoorden. Een extreme aanpak die de loodgieter niet overleefde. Zijn lichaam werd vervolgens door de daders in stukken gezaagd en in een ton verbrand op het erf van V. Pas toen een half jaar later een speciekuip met lichamelijke resten van Van der Heyden werd opgedoken uit het Schelde Rijnkanaal, kon de zaak afgerond worden. In september veroordeelde een rechter Nicky S. tot 17 jaar cel en tbs, Wanda van R. verdween voor tien jaar achter slot en grendel en Edna V. kreeg acht jaar cel opgelegd.
Na de veroordeling kon overgegaan worden tot ontruiming en sloop van de woonwagen. Het is de bedoeling dat er op termijn een nieuwe woonwagen op het vrijgekomen terrein geplaatst wordt.


[ door Dasja Abresch ]