‘Opkomst verkiezingen boven verwachting’

STEENBERGEN – De dag is nog lang en zowel de opkomst als de uitslagen ongewis, maar de gecombineerde verkiezingen voor Provinciale Staten van Noord-Brabant en waterschap Brabantse Delta lijken in Steenbergen op goede belangstelling van de kiezer te mogen rekenen.

,,Het is boven verwachting druk,’’ wisten de leden van het stembureau in het gemeentehuis vanmorgen te vertellen. In de Gummarusschool, het grootste stembureau van de gemeente, was vanwege de grote toestroom zelfs al behoefte aan een vierde stemhokje.

Burgemeester Joseph Vos, die een ‘rondje langs de velden’ maakte, hoorde het met tevredenheid aan. De voormalige dijkgraaf stemde vanmorgen voordat hij naar Steenbergen vertrok, in zijn woonplaats Ulvenhout.

De waterschapsverkiezingen verlopen voor het eerst via de stembus. De vorige twee keer gebeurde dat schriftelijk, voorheen fungeerden gemeenteraadsleden als zogeheten kiesmannen die het waterschapsbestuur kozen.

Normaal gesproken vinden de waterschapsverkiezingen om de vier jaar plaats, nu was dat echter al 6,5 jaar geleden. Het uitstel had alles te maken met de landelijke politie discussie over het voortbestaan van de waterschappen, de oudste democratische bestuursvorm van ons land. ,,Gelukkig is er uiteindelijk niets verandert,’’ stelde burgemeester Vos.

,,Het zou toch ook wel vreemd zijn als wij hier de waterschappen hadden afgeschaft, terwijl ons systeem in andere landen juist navolging krijgt en heel de wereld tegen Nederland opkijkt als het gaat om de manier hoe goed en veilig wij het waterbeheer hebben geregeld.’’