Opkomst Franse Feesten Kruisland teleurstellend

KRUISLAND –Dreigend onweer en een paar flinke plensbuien: geen ideaal weer om over een braderie te lopen. Het weer speelde de Franse Feesten in Kruisland afgelopen weekend parten. Bezoekers bleven weg; slechts een handjevol mensen liep een rondje langs de kramen. Toch waren er ook mensen die zich niet uit het veld lieten slaan en een Franse croque-monsieur op het terras aten, onderwijl wegdromend van Zuid-Frankrijk met de klanken van de accordeon op de achtergrond.  

Zaterdag was het nog een snikhete dag geweest, en de organisatoren van de braderie hadden dat ook verwacht voor zondag. Dus werd daarop ingespeeld door de kramen met bederfelijke etenswaar, zoals Franse kazen, achterwege te laten. Maar het zonnetje bleef weg, en daarmee de bezoekers ook. “Het valt ons inderdaad tegen, maar de sfeer is wel goed. Het is voor ons de eerste keer dit jaar dat wij de Franse Feesten organiseren, omdat de vorige organisator ermee is gestopt. We willen de braderie in de toekomst graag een nieuwe impuls geven, om het feest levend te houden”, zegt Theo Dubois van Euromarkt.

Aardbeien

Standhouder Willem Schaap uit Tholen legt alle spulletjes in zijn kraam met dierenbenodigdheden nog maar eens recht. “Het valt inderdaad tegen, maar dat ligt niet aan de organisatie, wel aan het weer. Gisteren stond ik nog in Oost-Souburg en toen was het hartstikke druk.”

Het team van Ambachts -en gereedschapsmuseum de Holle Roffel had ook meer verwacht van deze dag. Met de verkoop van tweedehands spulletjes hoopten zij wat geld op te halen voor de restauratie van hun pand, maar helaas moesten de afdekzeilen over de koopwaar. Ook de kinderen ontbraken dit jaar in het centrum van Kruisland, want de draaimolen stond er maar wat verlaten bij. Voor sommigen verkopers bleef het desondanks een prima dagje. De aardbeien, ananassen en asperges liepen goed bij de groente- en fruitkraam van Karel Clerx. “Voor mij geldt: wie loopt, die koopt.”

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl