Opknappen havenkanaal Dinteloord pakt fors duurder uit

DINTELOORD – De kosten voor het opknappen van het havenkanaal en de havenkom in Dinteloord vallen een stuk hoger uit dan verwacht. Dat bleek gisteravond tijdens een oordeelvormende vergadering in het gemeentehuis van Steenbergen. Demissionair wethouder Cors Zijlmans moest toegeven dat er een verkeerde inschatting is gemaakt bij de begroting van dit project. Tijdens de eerste werkzaamheden, het baggerwerk en het opknappen van de noordelijke zijde van het kanaal, bleek al snel dat de klus intensiever was dan verwacht. Voor het vervolg van het groot onderhoud in het kanaal zal er extra geld beschikbaar moeten worden gesteld.

De verwachting is dat er bovenop het kostenplaatje van 1 miljoen euro, nog zo’n 440.000 euro nodig is. Cors Zijlmans stelt dat er een reservefonds is voor deze onvoorziene uitgaven. Volgens de wethouder zijn er een aantal redenen voor de hogere rekening. Hij stelt dat bij de aanvang van het project de werkzaamheden en kosten niet voldoende afgebakend waren. Tijdens het werk bleek vervolgens dat er een aanvullend explosievenonderzoek moest komen in het kanaal en de havenkom. Ook moest er veel meer oude beschoeiing en groen worden verwijderd voordat de damwand kon worden geplaatst. Hetzelfde moet nu gaan gebeuren met de overzijde, de Galgendijk.

Vertraging voorkomen

De raadsleden van de verschillende partijen waren kritisch over de onverwachte kosten waar de wethouder over spreekt. Het merendeel vindt dat de kosten vooraf beter ingeschat hadden moeten worden om deze situatie te voorkomen. Toch zijn allen van mening dat de voortgang van het groot onderhoud prioriteit heeft omdat het anders veel te lang gaat duren. “Wij zijn geschrokken van dit kostenplaatje. Hoe kan het zijn dat een raming er zo naast zit? Desondanks staat voorop dat er geen verdere vertraging mag ontstaan bij dit project wat zo belangrijk is voor Dinteloord”, zo stelde Eric van der Spelt namens D66. Jeroen Weerdenburg (CDA), wilde van de wethouder weten hoe het plaatje van de steigers aan de Galgendijk eruit komt te zien.

Werkgroep bewoners

De bewoners van de huizen aan die zijde krijgen van de gemeente allemaal twee aanmeerpalen. Die zijn het uitgangspunt voor hun nieuwe steiger die zij zelf moeten gaan bouwen. Volgens de wethouder is het bedoeling dat er meer gelijkheid ontstaat, in plaats van de verzameling verschillende bouwwerken in de huidige situatie. “Er is hier goed overleg over met de werkgroep van de bewoners”, zo stelde hij. “Natuurlijk zijn er altijd hobbels op de weg, maar daar komen we samen uit. De gemeente zal ook de helpende hand bieden als het gaat om het verwijderen van de oude steigers”, aldus Zijlmans.

Maurice Remery sprak namens Gewoon Lokaal nog wel de wens uit dat er uit deze situatie lering wordt getrokken zodat er bij toekomstige projecten geen uitglijder als deze wordt gemaakt. Op 19 april a.s. zal de raad een beslissing nemen over het benodigde extra geld voor het groot onderhoud van het havenkanaal.

Foto: Het onderhoud aan de noordzijde van het Dinteloordse havenkanaal is gereed. Voor het opknappen van de overzijde (l) aan de Galgendijk, is extra geld nodig.
Foto: Nicole van de Donk ©Steenbergse Courant