Openingsfeest StadHaven biedt veel vertier voor breed publiek

STEENBERGEN – Door linten aan elkaar te knopen symboliseren de wethouders Bert van Kesteren en Leo Heijmans, voorzitter Marc Tonissen van Koninklijke Horeca Nederland Steenbergen en voorzitter Hans Oerlemans van Retail Platform Steenbergen zaterdag bij het openingsfeest van StadHaven de verbondenheid tussen de gemeente, winkeliers en horeca-ondernemers.

Dat is weer eens wat anders dan het bekende ‘lintje doorknippen’ dat je doorgaans ziet bij openingshandelingen. En het slaat de spijker op z’n kop, want een goede samenwerking tussen de genoemde partijen was noodzakelijk voor de herinrichting van de binnenstad, die zaterdag van voor tot achter versierd zal zijn met pilaren vol ballonnen.

Na de facelift moet het koop- en uitgaanscentrum levendiger worden dan ooit, zo luidt de doelstelling. Vanuit die gedachte heeft de projectgroep StadHaven voor deze zaterdag, 24 augustus, een uitgebreid feestprogramma opgezet.

Dat begint om 8.30 uur met een groot(s) ontbijt op de Markt, muzikaal omlijst door de formatie Phonecall. Tot 10.00 uur schuiven zo’n 750 mensen – die hiervoor van tevoren een gratis kaartje konden ophalen – aan voor een smakelijke start van de festiviteiten.

Ballonnenwedstrijd

De officiële opening staat gepland om 11.30 uur, waarna op de Markt onder het thema ‘Steenbergen aan het water’ kunstbanieren worden onthuld, met uitsneden van werken van de kunstenaars Will Gorissen en Ria Koks. De volledige kunstwerken zijn vanaf zaterdag tentoongesteld in de etalage van het pand Blauwstraat 72, de voormalige juwelierswinkel.

Vervolgens gaan er ballonnen de lucht in. Dat wil zeggen: alle kinderen die dit willen kunnen gratis een ballon komen oplaten. Voor de deelnemers aan deze wedstrijd, waaraan prijzen zijn verbonden, staat bovendien gratis limonade en wat lekkers klaar.

Stadswandelingen

Van 12.00 tot 18.00 uur verzorgen harmonie Amicitia, slagwerkschool Marco Brok en dj P&P muziek op de Markt, waar ook springkussens staan voor de jongste jeugd en een sneltekenaar gratis karikaturen maakt.

Vanaf 14.00 uur zijn er stadswandelingen door de vernieuwde binnenstad, onder leiding van een gids, voor iedereen die Steenbergen wil (her)ontdekken. De rondleidingen beginnen steeds op de Markt, deelname is gratis.

Op de Markt blijven heel de dag de banken en tafels van het ontbijt staan, zodat het publiek hier ook kan neerstrijken om van de muziek te genieten en een drankje te nuttigen, te bestellen bij de horecagelegenheden.

Ook de Gummaruskerk deelt in de feestvreugde, deze is vanaf 10.00 uur al toegankelijk. Het kerkorgel ‘draait’ uiteenlopende muziek en bezoekers kunnen in het monument een expositie van gewaden uit de tijd van het Rijke Roomse Leven bezichtigen.

Straattheater en Wild Pianoz

Dankzij de medewerking van theaterschool Myra Ceti wordt het publiek ’s middags in alle winkelstraten getrakteerd op straattheater van de steltlopende ‘Meisjes van Allure’ en een act die als titel ‘Klant is Koning’ heeft, wat dus weer uiteraard naadloos aansluit op de boodschap die de gemeente, de winkeliers en de horecabedrijven willen uitdragen.

Het ‘StadHavenfeest’ wordt ’s avonds vervolgd met een muzikaal festijn op de Markt, te weten Wild Pianoz. Hiervoor hebben de uitbaters van Buddha’s, Marinabar, Babbelaar en Studio 54 de handen ineens geslagen. Twee virtuoze zingende pianisten spelen vanaf 20.30 uur vier sets van 45 minuten, brengen uit zichzelf al een uiterst gevarieerd repertoire ten gehore, maar staan ook open voor verzoeknummers. Dit meezingspektakel duurt tot ongeveer één uur ’s nachts.