Open Monumentendag in Nieuw-Vossemeer

NIEUW-VOSSEMEER – Om elf uur zaterdagmorgen vond in de Joannes de Doperkerk de officiële opening van de Open Monumentendag plaats. De aanwezigen werden getrakteerd op orgelspel van Leo Hulshof. Piet van Schilt sprak op boeiende wijze over de historie van de Joannes de Doperkerk .

Een selecte groep was aanwezig tijdens de start van de Open Monumentendag. In de Joannes de Doperkerk , want de geplande start in het voormalige gemeentehuis kon vanwege strengere coronamaatregelen niet bij de familie Neuteboom doorgaan. Liefhebbers van orgelmuziek werden al snel na een hartelijk woord van welkom door Olav Reijers, verwend door het orgelspel van Leo Hulshof. Piet van Schilt, uit Bergen op Zoom, maar tot een jaar geleden betrokken inwoner van Nieuw-Vossemeer vertelde over de historie van de Joannes de Doperkerk . Hoe de parochie in 1795 is ontstaan. Waar de eerste mis even verderop in de straat in een schuur werd gehouden en hoe de huidige kerk in 1876 in gebruik werd genomen. “Het plafond was prachtig blauw met gouden sterren” vertelde Piet vol passie. “Helaas raakte de Joannes de Doperkerk tijdens de watersnoodramp beschadigd door het zoute water. En met de komst van pastoor Cammaert  werd het hele interieur aangepakt. Bijna alle Neo Gotische elementen werden verwijderd.” Piet van Schilt vertelde over de gebrandschilderde ramen en over Mariakapel. Hoe de kapel door vrijwilligers werd gebouwd en geschonken aan Pater Bertus van Schaik. Pater Bertus kon dit beamen, hij was één van de aanwezigen.

“Nieuw-Vossemeer heeft de lat hoog gelegd!”

Het was een Open Monumentendag in een nieuw jasje, vertelde wethouder Baartmans de aanwezigen. Elk jaar verzorgen heemkundekring, musea en inwoners van één van de kernen van de gemeente Steenbergen voor de organisatie van de Open Monumentendag. Nieuw-Vossemeer mocht als eerste de honneurs waarnemen. “En dat hebben ze uitstekend gedaan” glunderde Wilma Baartmans vol trots. “De lat ligt hoog!”

Heemkundekring Ambachtsheerlijkheid en het A.M. de Jongmuseum hadden speciaal voor deze dag een prachtige wandel- en fietsroute langs de pareltjes van Nieuw-Vossemeer en De Heen uitgestippeld. Jan Knuit reikte de wethouder beide routes uit. “Ik hoef niks meer te zeggen, Piet heeft alles wat je tegenkomt al verteld” doelde Jan op het prachtige verhaal van Piet van Schilt. “Daarom nodig ik iedereen uit langs te komen bij het A.M. de Jong museum, de molens en alle monumenten die vandaag de deur open hebben staan.”
Wethouder Wilma Baartmans dankte iedereen die een bijdrage aan deze Open Monumentendag had geleverd. Maar een bijzonder dankjewel was er in de vorm van een bloemetje voor mevrouw Neuteboom, Jan Knuit en Piet van Schilt.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl