Open huis in Reginahof

STEENBERGEN – Hoezo bouwvak? Er is deze zomer gewoon keihard doorgewerkt in de voormalige Maria Reginaschool aan de Middenwal, die door de ondernemers Heijnen en Gorissen sinds april wordt ‘omgetoverd’ tot de Reginahof en waar belangstellenden dinsdag 25 augustus van harte welkom zijn tijdens een open dag.

Een kijkje in het oude hoofdgebouw leert dat de vroegere leslokalen al voor een groot deel getransformeerd zijn tot de 24 zorgstudio’s, met elk een eigen woonkamer, keukenvoorziening en een badkamer, allemaal ruim genoeg van opzet zodat ook mensen met een rolstoel er terechtkunnen.

Op de vier hoeken zijn de appartementen net iets groter, waardoor daar eventueel ook twee personen hun intrek zouden kunnen nemen. Na onder meer het vele stuc- en installatiewerk, zijn inmiddels de schilders druk bezig in het pand. Elke vleugelgang krijgt een eigen kleur, zoals lavendel, mandarijn of framboos.

Sociale contacten

Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping is een gezamenlijke ruimte voor de toekomstige bewoners, waar zij o.a. met elkaar kunnen koken en eten. ,,Want eenzaamheid is het grootste probleem van ouder worden,’’ stelt René Heijnen. ,,In Sardinië leven de meeste honderdplussers en dat heeft naar alle waarschijnlijkheid alles te maken met de sociale contacten.’’

De zorgstudio’s gaan 1130 euro per maand aan huur kosten, met inbegrip van eten en drinken, schoonmaken, wassen en strijken. Water, licht en de gewenste of noodzakelijke zorg staan los van deze prijs. Voor het zorggedeelte zijn de initiatiefnemers/eigenaren de samenwerking aangegaan met TWB, dat van de Reginahof bovendien een opleidingsplaats maakt voor leerlingen (zorg & welzijn) van ’t R@velijn in Steenbergen en het Roosendaalse Kellebeekcollege. Daarnaast komen er trouwens ook nog twee kamers voor de kortstondige opvang van mensen die uit het ziekenhuis worden ontslagen maar nog niet alleen thuis kunnen blijven.

'Gebouw is in hartstikke goede staat'

Van de appartementen zijn er inmiddels drie verhuurd en volgens Heijnen is er concrete belangstelling voor nog eens zeven zorgstudio’s, maar de gegadigden willen eerst nog even komen kijken naar het resultaat van de grootscheepse verbouwing, waarbij de ondernemers overigens in technisch opzicht geen problemen hebben aangetroffen.

,,Dit gebouw is gewoon in een hartstikke goeie staat,’’ aldus Heijnen, die verwacht dat de Reginahof snel vol zal zitten, zodra het woonzorgoord is opgeleverd. Dat gebeurt eind september, in oktober komen de eerste bewoners, en in december gaan de werkzaamheden verder met het ombouwen van de gewezen kleuterlokalen tot levensloopbestendige woningen. Bedoeling is dat het gehele complex volgend voorjaar helemaal klaar is.

Dinsdag 25 augustus wordt er van 10.00 tot 15.00 uur open huis gehouden, zodat belangstellenden voor een zorgstudio’s, maar ook andere geïnteresseerden, met eigen ogen kunnen zien hoe het er van binnen allemaal uit komt te zien.