Open dag akkerbouwbedrijven in trek bij het publiek

STEENBERGEN/DE HEEN – Over belangstelling hadden ze niet te klagen bij Van Meir Uien in de Boonhil en op het bedrijf van Kees van Dijk in De Heen, die gisteren open huis hielden ter gelegenheid van de ‘Week van de Akkerbouw’.

Waar Van Dijk wel vaker voorbijgangers te woord staat, om tekst en uitleg te geven over zijn onderneming en met name de bloeiende akerranden die automatisch in het oog springen van passanten, was het voor Van Meir de eerste keer dat het publiek zogezegd een kijkje in de keuken kon nemen.

Export over heel de wereld

Dat leidde tot een flinke toestroom van belangstellenden, die hun ogen uitkeken in de grote loodsen, waar vele tienduizenden tonnen uien en aardappelen worden gesorteerd en verpakt, om vervolgens naar landen over heel de wereld te worden geëxporteerd.

Ook de imposante tractoren en aanverwante machines trokken veel bekijks, evenals de oldtimers en werktuigen waarmee in vroeger jaren het land werd bewerkt.

'Lekker op de trekker'

Verder waren er stands van toeleveranciers en andere zakenpartners en kon de jeugd zich onder meer vermaken met een van strobalen aangelegde skelterbaan en een grote zandbak, alsook op een springkussen in de vorm van een trekker zoals die bij Tractor Pulling-wedstrijden worden gebruikt.

Veel kinderen maakten ook gretig gebruik van de mogelijkheid om zich te laten fotograferen in de cabine van een trekker. En de inwendige mens kwam ook al niets tekort, vooral de verse frietjes vielen goed in de smaak.

Inuline uit chicorei in de bierbommetjes

Bij Kees van Dijk was de open dag, waaraan ook loonbedrijf Oomen z’n medewerking verleende, kleinschaliger van opzet. Hij speelde hoofdzakelijk in op het thema ‘ontdek het verhaal achter ons eten’.

De akkerbouwer, woonachtig in het oudste huis van heel de Heense polder (boerderij Sas stamt uit 1644), had bijvoorbeeld allerlei van producten uitgestald waarin inuline is verwerkt: een gezonde, vezelrijke suikersoort die wordt gewonnen uit chicorei, een gewas dat hij – naast aardappelen, tarwe en suikerbieten – op zijn land teelt. Inuline is o.a. terug te vinden in drinkyoghurt, cruesli, maar ook in de bierbommetjes van Unox.

Naast deze ‘openbaring’ konden de bezoekers bij Van Dijk dus ook lekker grasduinen in de bloemrijke akkerranden, waar de flora en fauna welig tiert.

Foto's John Nijssen©KijkopSteenbergen.nl