Open dag akkerbouw bij Van Meir en Kees van Dijk

STEENBERGEN/DE HEEN  – Ter gelegenheid van de ‘Week van de Akkerbouw’ houden op zaterdag 25 juni zowel Van Meir Uien in de Boonhil als akkerbouwer Kees van Dijk in De Heen een open dag. Het publiek is dan van 11.00 tot 17.00 uur van harte welkom om kennis te maken met deze agrarische bedrijven.

Het is voor de eerste keer in de geschiedenis van het bedrijf dat Van Meir Uien BV, gevestigd aan de Boonhil 8 in Steenbergen, het grote publiek een kijkje in de keuken geeft. De onderneming heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt van traditioneel akkerbouwbedrijf tot een moderne teler en verwerker van uien en aardappelen.

Van hypermoderne machines en trekkers tot oldtimers

Tijdens de open dag worden rondleidingen verzorgd, krijgen de bezoekers o.a. een demonstratie van het verpakken van de uien en trefen zij ook meerdere kramen aan van diverse bedrijven waar Van Meir zaken mee doet. Daarnaast staan er meerdere machines en trekkers ter bezichting opgesteld, van hypermoderne exemplaren tot oldtimers. Voor de jeugd is er verder ook nog een kleurtafel, een zandbak, een springkussen en een stormbaan.

Achterliggende gedachte van de ‘Week van de Akkerbouw’ is dat mensen meer inzicht krijgen in waar ons voedsel vandaan komt.

Gezonde voedingsvezels uit cichorei

Akkerbouwer Kees van Dijk, gevestigd aan de Heense Molenweg 33 in De Heen, demonstreert tijdens de open dag de werking van zijn grote machines voor de aardappelverwerking. Ook kunnen belangstellenden op deze locatie informatie krijgen over de teelt en het gebruik van cichorei. Het Roosendaalse bedrijf Sensus verwerkt dit onbekende gewas tot een zeer gezonde voedingsvezel. Diverse producten waarin deze vezels zijn verwerkt zijn bij Van Dijk te proeven.

Biodiversiteit langs akkerranden

Daarnaast beschermt deze akkerbouwer op actieve wijze de biodiversiteit langs de akkerranden. Dat doet hij met zaaddragende gewassen die in de winter blijven staan: een belangrijke voedselbron voor trekvogels en overwinterende vogels. Ook vertelt Van Dijk de bezoekers graag alles wat zij maar willen weten over de speciale grasranden die akkervogels als patrijzen en leeuweriken een beschutte broedplaats verschaft. Op deze bloemrijke akkerranden kunnen de kinderen tijdens de open dag bovendien zelf een veldboeket plukken.