Opdat we niet vergeten . . .

WELBERG – De klaproos staat wereldwijd symbool voor soldaten die sneuvelen in de strijd om de vrijheid. Dit vindt zijn oorsprong in het gedicht ‘In Flanders Fields’ (In de velden van Vlaanderen) van de Canadese militaire arts en dichter John McCrae (1872–1918). Hij schreef het gedicht als eerbetoon aan de gesneuvelden maar ook als oproep om de strijders aan het front niet in de steek te laten.  Het staat daarmee in lijn van de gedachte ‘Opdat wij niet vergeten’ die in Nederland als basis voor de jaarlijkse herdenkingen geldt.

De klaproos –ook wel ‘Poppy’ genoemd – werd aanvankelijk gekozen als symbool voor de Eerste Wereld oorlog. Aanvankelijk werd gedacht dat de plant groeide op plaatsen waar iemand werd vermoord. De bloem zou het bloed van de gevallene opnemen en daardoor zo diep rood kleuren. De werkelijke reden is echter dat de klaproos en ‘pioniersplant’ is die eerder dan ander planten groeit op schrale en omwoelde grond. Met name ook de grond die verwoest was door granaatinslag.

Nabij het klokmonument

Hoe dan ook op Welberg is de klaproos eveneens omarmd als symbool voor de gesneuvelden in de strijd die hier plaatsvond. Bij het klokmonument aan de Canadezenweg is een perceel ingezaaid met klaprozen. Hoewel dit er nu al indrukwekkend uitziet, is de verwachting dat de rozen dit weekend begin volgende week op hun mooist zullen zijn. Het is de moeite waard om er eens langs te rijden.