Op SLOS TV: ‘Kapellenfietstocht in het West-Brabantse’

STEENBERGEN – Zondag 25 april zendt SLOS TV een nieuwe aflevering uit van ‘Thuis in Steenbergen’. Programmamaker Peter van Langerak en cameraman Mark van de Broek gingen voor deze aflevering buiten de gemeentegrenzen en voor deze keer mag deze dan ook ‘Thuis in West-Brabant’ worden genoemd.

Het duo trok per fiets langs de vele kapelletjes in het West-Brabantse. “Wat we tijdens onze fietstocht zagen was heel divers”, aldus Peter van Langerak. “Er waren kapellen bij die duidelijk druk bezocht werden, maar er waren er ook die er sterk verwaarloosd bij stonden”. De bedoeling voor beide makers is om via het programma de interesse van de kijker op te wekken – de routebeschrijving is te downloaden via slos.nl – en om dit erfgoed vast te leggen.

Geschiedenis en anekdotes

De tocht gaat langs Steenbergen, Nieuw Vossemeer, Lepelstraat, Halsteren, Wouw, Roosendaal, Zegge, en de Welberg. Bij iedere locatie wordt door de programmamakers stilgestaan bij de geschiedenis of de anekdotes die aan de kapellen verbonden zijn. Mark van de Broek: “Het is een leuke tocht om zelf te maken. Het voordeel is dat iedereen kan opstappen in de eigen woonplaats”.

Veel kaarsen en bloemen

Van Langerak en Van de Broek waren het meest onder de indruk van de Kapelberg in Roosendaal. “Een grote kapel met heel veel bezoek, getuige de vele kaarsen en de vele bloemen, maar vooral ook de vele briefjes die er zijn opgehangen met wensen en dankbetuigingen. De moderne tijd heeft deze kapel ingehaald. Deze wellicht mooiste kapel van de hele route ligt tegenwoordig midden in een industriegebied. Maar de  verhalen bij deze kapel maken alles goed. Ook onderweg op de mooie route zijn nog meer pareltjes te ontdekken”.

Wie de tocht wil meemaken, geheel of gedeeltelijk kan zondag 25 april afstemmen op SLOS tv.  

Beelden bij dit artikel