Afbeelding
donderdag 8 februari 2018, 06:00

Oorlog en Watersnood: Leerlingen Pius X beleefden de geschiedenis

WELBERG - De Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp. Twee grote thema’s uit de vaderlandse geschiedenis die de afgelopen anderhalve week allebei aan de orde kwamen op basisschool Pius X in Welberg. Niet in ‘saaie’ geschiedenislessen, maar met de onthulling van een ‘Bevrijdingskunstwerk’ en een bezoek aan het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

Voor wat betreft de Watersnoodramp is het moment verklaarbaar, aangezien gisteren in heel zuidwestelijk Nederland werd herdacht hoe het water zich op 1 februari 1953 met verwoestende kracht door de dijken sloeg. Welberg bleef grotendeels gespaard van het water maar andere delen van de gemeente werden zwaar getroffen. Met name Nieuw-Vossemeer waar vijftig mensen het leven lieten in de nacht van de Ramp.

Prinses Margriet

Fanny van Kaam, derdejaars PABO-studente loopt stage bij de Pius X en koos het onderwerp voor een studieonderzoek. De kinderen leerden de geschiedenis van de Watersnood, vroegen hun opa’s en oma’s naar hun herinneringen en maakten een klei-tegel waarin zij de Watersnoodramp verbeeldden. Het project werd afgelopen dinsdag afgesloten met een bezoek aan het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Twee dagen vóór de herdenking van 65 jaar Watersnoodramp en om die reden was er veel bedrijvigheid rond de enorme caissons waarin het museum is gehuisvest. Als onderdeel van het programma werd gistermiddag een vierde caisson voor het publiek geopend door Prinses Margriet.

Baby Teuntje

De leerlingen van de Pius X kregen een interessante rondleiding door het museum en waren vooral onder de indruk van de bijzondere verhalen die zij onderweg tegenkwamen. Zoals over het rieten mandje waarin baby Teuntje de Ramp overleefde. Of de grote tas waarin een moeder haar baby veilig weglegde tijdens de redding met een rubberbootje en die zij vervolgens bijna vergat mee te nemen. Maar ook over het horloge van de 1-jarige Hendrina Kievit dat gebruikt werd om haar te identificeren toen haar verdronken lichaampje geborgen werd. Het matrozenjasje dat het echtpaar Maliepaard vijftig jaar lang in stilte bewaarde als enige herinnering aan hun omgekomen zoontje Jan, maakte diepe indruk. 

Monument in beeld

De herdenking van de Tweede Wereldoorlog maakte vorige week kortstondig deel uit van het lesprogramma. Zoals bekend adopteert de Pius X sinds dit jaar het bevrijdingsmonument ‘De Klok’ aan de Canadezenweg in het dorp. Waar het nog aan ontbrak was een vast plekje in de school waardoor het monument het hele jaar door in beeld is. Op verzoek van directeur Defrie Tempelaars namen de kunstenaressen Sandra Houtepen en Ria Koks van het Art Collectief Vrouwenstreken de uitdaging aan om een schilderij met ‘De Klok’ in de hoofdrol te vervaardigen. Het resultaat mag er zijn. Op het grote doek schitteren zowel het monument als de klaprozen die er onlosmakelijk mee verbonden zijn. Het leverde de beide kunstenaars een welgemeend en verdiend applaus op.

Namens de leerlingen mochten Simon Ouwens en Fien Willegers het schilderij dat Sandra Houtepen en Ria Koks samen maakten, onthullen.

Van links naar rechts: Angelo Somers (voorzitter Werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg), Sandra Houtepen, Ria Koks (beiden Art Collectief Vrouwenstreken) en Defrie Tempelaars (directeur Pius X).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant