‘Oònze tijd wijd voruit’ in Strienestad

Prins Strienius V is inmiddels weer teruggekeerd in zijn doordeweekse gedaante van Dennis Vermeulen. Hij geniet als zodanig van een paar vrije dagen met echtgenote Ilja en zoons Lars en Jens en kijkt met plezier terug op de carnaval: “De onderlinge sfeer tijdens deze carnaval is ons binnen het gevolg echt opgevallen. Het was heel ontspannen en gezellig.”

Het incident waarbij een verkeersregelaar werd aangevallen door een ongeduldige automobilist was voor hem een zwart wolkje boven een overwegend zonnige carnaval. “We zijn hartstikke blij met onze vrijwilligers die zich inzetten voor de veiligheid van de deelnemers. We betreuren erg wat er gebeurd is. Er zal zeker aangifte worden gedaan.”

Tijdcapsule

Het leutfeest was voor Vermeulen een aaneenschakeling van hoogtepunten, maar met name de toepasselijkheid van het motto en de wijze waarop er door de Bietboeren en Meerminnen op in werd gespeeld, hebben hem verrast. “Toen we het motto ‘Oònze tijd wijd voruit’ bedachten, hadden we helemaal niet in de gaten dat er zoveel jubilea te vieren waren.” De Prins doelt hiermee op 33 jaar HnvdK, 33 jaar optocht De Raldal, 22 jaar Groot Stéénberregs Dikteej, 22 jaar dweilband ’t Wor Niks en 11 jaar dweilband D’n Dweilberg. Het resulteerde in tal van bijzondere momenten waaronder de plaatsing van een herdenkingstegel bij het beeld van de Meermin aan het Strieniusplein ter gelegenheid van 33 jaar HNvdK. De stichting zelf groef daar een tijdcapsule in met tekeningen van Bietboerkes en Meerminnekes waarop zij verbeelden hoe de Strienestadse leut er in 2037 uit zal zien. “Op de 77ste verjaardag van SKS graven we die dan op om te zien wat er van terecht is gekomen.”

Gezonde rivaliteit

De Karnevalsmis is voor de Prins altijd een moment van bezinning in een drukke periode. “Dit jaar was het extra spannend en emotioneel voor de organisatie door het wegvallen van animator Elly Lambers. Maar het verliep perfect en ze mogen daar echt trots op zijn.”

Ook het Straattejaoter op de maandag was er weer één voor in de boeken. “Met mooie acts van onder meer ’t Drievierde en ’t Wor Niks, maar ook om de presentatie van de nieuwe Band Zonder Vent hebben we erg moeten lachen.”

Tijdens de grote optocht op dinsdag golfde de creativiteit van de deelnemers eveneens door de straten. “Dat resulteerde in uitslagen die heel dicht bij elkaar lagen. Bijvoorbeeld bij de dweilbands die dit keer allemaal enorm hun best hadden gedaan. Er is onderling een gezonde rivaliteit op gang gekomen en dat maakt het erg leuk.”

Tekst: Dasja Abresch