Ook in verkiezingsdebat van de SLOS staat burgemeester centraal

STEENBERGEN – ,,Ik ben zeer benieuwd naar het rapport van Joseph Vos over de bestuurscrisis. Openheid daarover is een vereiste, evenals een duidelijke conclusie en de kwaliteit van de input moet verifieerbaar zijn.’’ Dat stelde lijsttrekker Cor van Geel van het CDA vanmiddag in het verkiezingsdebat van de SLOS.

De huidige wethouder gaf hierbij ook aan dat de bevindingen van waarnemend burgemeester Joseph Vos, over het functioneren van de gemeentelijke organisatie, de kritiek van burgemeester Saskia Bolten tegenspreken. ,,Dus dan vraag ik me af waar de fout ligt,’’ sprak Van Geel.

Zoals ook donderdagavond het geval was bij het verkiezingsdebat van BNDeStem, leidde de burgemeesterskwestie vanmiddag – met de gemeenteraadsverkiezingen van komende woensdag in het verschiet – tot de meeste 'levendigheid'. Dit keer had iedereen zijn emoties echter beter in de hand, waardoor beschuldigingen over en weer achterwege bleven. 

Verkiezingsitem

Raadslid Lian Korst van het CDA vroeg vanaf de publieke tribune waarom de PvdA en de Volkspartij burgemeester Saskia Bolten zo nadrukkelijk op het verkiezingspodium hebben gezet. ,,Dat doet haar geen goed. Saskia Bolten wordt geschaad door deze manier van campagne voeren,’’ aldus Korst.

,,Niet wij, maar de partijen achter de motie van wantrouwen hebben hier een verkiezingsitem van gemaakt,’’ reageerde PvdA-voorman Willem van den Berge. ,,Wij hebben onze oren en ogen goed de kost gegeven en kunnen niet toetsen waarom Saskia Bolten is weggestuurd, dus komen wij tot dezelfde conclusie als 3000 inwoners die vinden dat zij prima te handhaven is als burgemeester,’’ aldus Michel Lambers, nummer twee op de kandidatenlijst en beoogd fractievoorzitter van de Volkspartij. 

Gekozen burgemeester

Namens ‘Steenbergen achter Saskia/Hart voor Saskia’ vroeg Arnold van der Heijden waarom een raadsmeerderheid de mening van zoveel burgers vooralsnog naast zich neer blijft leggen. ,,Dat doen we niet,’’ stelde lijsttrekker (en huidig oppositieleider) Cors Zijlmans van Gewoon Lokaal! ,,Er is een duidelijk signaal afgegeven en Joseph Vos onderzoekt nu hoe de vork precies in de steel zit. Als hij met een rapport komt, waar zaken instaan die om heroverweging vragen, gaan we serieus kijken hoe we omgaan met zijn aanbevelingen.’’

In een rechtstreekse ‘confrontatie’ discussieerden Michel Lambers en Cor van Geel over de vraag of een gekozen burgemeester de voorkeur zou moeten genieten boven een aangestelde burgemeester. Wat Van Geel betreft mag het bestaande systeem in ieder geval zo snel mogelijk op de helling, omdat het niet mogelijk is openlijk informatie in te winnen over de kandidaten die naar het burgemeestersambt solliciteren. ‘Bent u ook onder de huidige omstandigheden voor of tegen de verkiezing van een burgemeester?’, wilde Lambers weten. ,,Van mij mag het en daar mag iedereen aan meedoen,’’ was het antwoord van Van Geel.

Uitzending

De miljoenen van de A4 die Steenbergen al dan niet tegoed heeft, verjonging van de raad, de verkeersontsluiting van Dinteloord, de toekomst van monumentale (kerk)gebouwen, de voor- en nadelen van lokale partijen versus plaatselijke afdelingen van landelijke partijen, en de overheveling van zorgtaken door de rijksoverheid naar de gemeente(n) waren de belangrijkste onderwerpen die verder aan bod kwamen tijdens het SLOS-debat in de raadszaal van het gemeentehuis. De lokale omroep zendt de ‘verkiezingsstrijd’ morgen vanaf 15.00 uur uit.