Ook grote animo voor theetuin: Boerderijwinkel Zuiderhof is als een droom die uitkomt voor Joke de Neve

DE HEEN – De kleinste kern van de gemeente Steenbergen heeft een nieuwe aanwinst. Onderaan de Heensedijk op nummer 18 is sinds kort boerderijwinkel en theetuin ‘Zuiderhof’ gevestigd. Het is de verwezenlijking van de grote droom van Joke de Neve die dan ook geen enkele moeite doet om haar blijdschap te verhullen. “Ik vind dit zó leuk om te doen,” vertelt zij met een brede glimlach en glinsterende ogen. Het werkt aanstekelijk want in de paar weken sinds de opening is het er een drukte van jewelste.

Zuiderhof is tevens de naam van de naastgelegen boerderij waar al zeker zes generaties De Neve de zaak bestieren. Anno 2020 zijn het Wim en Joke de Neve die er broccoli ’s telen. Hun zoon en dochter hebben zich reeds als zaakopvolgers gemeld. “Een hof is een kleine boerderij, een hoeve een grote. Er was ook een Zuiderhoeve. Die stond op de plek waar nu de watervilla’s liggen” geeft Joke een lesje Heense historie.

Echte streekproducten

De boerderijwinkel is haar lang gekoesterde wens. Nu de kinderen uit het nest vlogen en de paarden uit de stal vertrokken, zag zij haar kans schoon zag om er iets moois van te maken. En dat heeft ze gedaan. Het assortiment in het winkeltje is nog niet helemaal naar Joke’s wens, maar er is meer dan voldoende voor een week vol diverse gerechten. Broccoli van eigen boerderij, aardappelen, uien, kersen, aardbeien en ga zo nog maar even door. “Ik wil alleen maar producten die echt van hier uit de streek zijn,” benadrukt de kersverse winkeldame. Ook is er een rekje met brood. “Dat zijn bestellingen van de mensen van de camping. Die halen ze hier op.”

Complimenten

De theetuin achter de winkel verkeert nog in de experimentele fase om de animo te testen. Na amper drie weken is overduidelijk dat het met die animo wel snor zit. Zien zitten, doet zitten en dus rijden fietsers het hellinkje naar beneden gemakkelijk en veelvuldig af. “We krijgen zoveel complimenten, dat is niet normaal. Leuk hoor,” lacht Joke bescheiden. Het is dan ook prima toeven in de mooie bloementuin. “Ik ben gek op bloemen. Er komt ook nog een pluktuintje met zomerbloemen. Genieten gewoon.”
Bij fris weer is er ook een zitkamer die veel weg heeft van de pronkkamer uit het begin van de vorige eeuw. Zolang de corona-maatregelen van kracht zijn, blijft die nog even buiten gebruik.

Joke wordt met raad en daad bijgestaan door plaatsgenote Helma van Gurp wiens moeder net een bakje kruisbessen komt kopen. Mevrouw Van de Klundert zelf zal het woord kruisbessen overigens zeker niet gebruiken: “Steekebeesjes zeggen we hier.”
Weer wat geleerd.

Boerderijwinkel en theetuin Zuiderhof zijn alleen op woensdag gesloten. Alle andere dagen zijn de openingstijden van 8.30 tot 17.00 uur.

Joke de Neve geniet met teugen van haar nieuwe werkplek. “Ik heb dit altijd al willen doen. Nu het eenmaal zo ver is, vind ik het net zo leuk als ik gedacht had.”

In de boerderijwinkel verkoopt Joke de Neve alleen echte streekproducten. De broccoli komt natuurlijk van eigen boerderij.

Tekst en foto’s: Dasja Abresch © Steenbergse Courant | KijkopSteenbergen.nl