Ook gemeenteraad vreest voor gevolgen onderhoud Haringvlietbrug

STEENBERGEN – De gemeenteraad heeft met een unanieme motie een krachtig signaal uitgedaan dat ze zich zorgen maakt over de gevolgen van het geplande onderhoud aan de Haringvlietbrug. De raad schaart zich daarmee achter de protestbrief die aan de minister is verstuurd door de Regio West-Brabant namens 16 verschillende gemeentes. Rijkswaterstaat gaat in 2023 groot onderhoud plegen aan de brug en heeft uit veiligheidsoverwegingen besloten om tot die tijd de maximumsnelheid te verlagen naar 50 km/uur en om één rijbaan af te sluiten.

“De Haringvlietbrug geeft voor veel West-Brabanders dagelijkse toegang tot hun woon-en werkplaats en bovendien tot essentiële functies, zoals het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Daarom is het van levensbelang dat bij het aanpakken van de brug de hinder voor het wegverkeer en scheepvaart tot een minimum beperkt wordt”, zo klonk het vanuit de raad.

Burgmeester en wethouder ondersteunen motie

Ook burgemeester Ruud van den Belt kon bevestigen dat de zorgen worden gedeeld. “De burgemeesters van de Brabantse Wal en Roosendaal hebben al overleg gehad en er gaat binnenkort nog een brief uit. Ook in de Veiligheidsregio is het onderwerp van gesprek.”
Wethouder Willy Knop (economie) sloot zich daarbij aan. “Alles wat u als raad in de motie heeft gezet, hebben we al gedaan. En nog meer zelfs. We realiseren ons dat het ongelofelijk belangrijk is dat die brug openblijft. Dit raakt onze economie enorm.”

Haringvlietbrug al eerder op de agenda bij VVD vanwege files

Ad Theuns (D66) kon de motie ondersteunen, maar wilde wel toevoegen dat onderhoud nu eenmaal wel nodig is om gevaarlijke situaties te voorkomen. “Kijk naar de Merwedebrug bij Gorinchem die stel op sprong dicht moest vanwege instortingsgevaar. Daar hebben we zes jaar lang last van gehad.”
De Volkspartij had eerder deze maand al artikel 40-vragen over de kwestie gesteld. Ook bij de VVD staat het economisch belang van de Haringvlietbrug hoog op de agenda. Vorig jaar vroeg de partij nog aan het college van B&W om het gesprek aan te gaan met Rijkswaterstaat over de lange files die ontstonden op de A29 als de brug openging. Met succes, want bij wijze van proef kwam de brugopening van 15:30 uur te vervallen en werd deze verplaatst naar 18:00 uur, aan het einde van de spits.

[ door Nicole van de Donk ]

Foto: De Haringvlietbrug is voor veel West-Brabanders een belangrijke verkeersader. Ook de gemeenteraad vraagt nu aan het college om het belang daarvan de onderstrepen bij het ministerie en Rijkswaterstaat nu er groot onderhoud gepland staat.