Oogstrelende plaatjes in beeld tijdens 40ste expositie Fotoclub Steenbergen

STEENBERGEN – Afgelopen weekend vond op zaterdag 22 en zondag 23 april de 40ste expositie van Fotoclub Steenbergen plaats. De pronkstukken van de bij de club aangesloten fotografen werden vertoond in de aula van basisschool Gummarus in de Esdoornstraat.   

Meer dan 100 actuele foto’s, die geen van allen nog op andere exposities te zien waren geweest, werden beoordeeld door het kritische oog van zowel een publieks- als een kinderjury. Omdat de kinderjury dit jaar voor de tiende keer haar medewerking verleende, was er speciaal voor deze gelegenheid een extra grote afvaardiging van maar liefst 10 kinderen van alle drie de Steenbergse basisscholen.

Kill your darlings

Niet alleen de jury stond voor de bijna onmogelijke taak een keuze te maken uit al het moois. Voorafgaand aan de expositie was het aan de fotografen zelf om een keuze te maken uit eigen werk en welke beelden zij wilden tonen op het individuele paneel. De panelen hadden allemaal dezelfde afmeting en hier moesten de beeldkunstenaars het mee doen. Sommigen plaatsten één grote foto en anderen kozen ervoor om meerdere foto’s met het publiek te delen. Dit leverde een keur aan foto’s in zwartwit en kleur op met uiteenlopende onderwerpen variërend van portretten, uitgelezen landschappen, cultuur, binnen- en buitenland. Naast de foto’s, kon het publiek ook vijf audiovisuele presentaties aanschouwen, die doorlopend in een speciaal hiervoor ingericht lokaal werden gedemonstreerd.

Kinderjury

De keuze van de kinderjury kon zaterdagmiddag al kenbaar gemaakt worden. Wat de kinderen betreft was de foto van de uit Steenbergen afkomstige Alida Zoon toch echt de allermooiste. Op de beeltenis ‘One day I’ll fly away’ zijn een zevental heel jonge zwaantjes te zien. De zeer trotse en enthousiaste fotografe vertelt haar foto’s vaak als een kadootje te ervaren: “Het nest lag aan de steiger, vlak bij ons huis. Op verschillende momenten heb ik, met goedvinden van beide zwanenouders, een aantal mooie foto’s van de jonkies mogen maken. Ik kan niet zeggen hoe enorm trots ik erop ben dat de kinderjury voor mijn foto heeft gekozen”.

Publieksjury

Het totaal van maar liefst 359 publieksstemmen bepaalde wie zichzelf als grote winnaar kon beschouwen. Deze eer bleek voorbehouden aan Will Gorissen voor zijn opname van een zonsopkomst bij het Bovensas. Astrid Bouman ging er met de tweede plaats vandoor met haar afbeelding van een verbaasd kijkend jongetje in een zeepbel. De derde prijs werd in de wacht gesleept door Jan Noorlander met een zwartwitopname van een oudere man die in een rustieke straat van Middelburg zijn krantje zat te lezen.

AV-series

De eerste prijs bij de AV-series ging naar Hans Seuters, die op indringende wijze zijn mooie reis naar Continent 7, (Antarctica) in beeld had gebracht. De tweede en derde plaats bij de AV-series werden ingenomen door Piet Bout met een serie over ‘Rijp’ en door Ed Kil met zijn serie ‘De pot op’ waarin beelden van toiletten en toiletpotten werden getoond die hij in de loop der jaren tijdens zijn reizen heeft gemaakt.

  • Foto 1: ‘One day I’ll fly away’ van Alida Zoon, eerste prijs kinderjury
  • Foto 2: Opname van een zonsopkomst bij het Bovensas door Will Gorissen, eerste prijs publieksjury

Tekst en foto’s (expositie): Mascha Diaz ©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl