Oogst 2018 voldoende gerijpt: Wijnen van Kruislandse Landgoed Heenwerf bijna klaar voor ontkurking

KRUISLAND – Het uur van de waarheid kruipt langzaam dichterbij voor Marnix en Sofie Janssens van Landgoed Heenwerf. Na drie jaar wachten, wordt binnenkort de eerste fles wijn van eigen bodem ontkurkt en zal moeten blijken of de oogst van 2018 goed gerijpt is. De afgelopen weken hield het paar zich echter voornamelijk bezig met de oogst van dit jaar die zwaar aan de wijnranken hing. Tientallen vrijwilligers hielpen mee met het knippen van de duizenden trossen glanzend witte en blauwe druiven. De beloning voor dit ambachtelijk werk werd uitgekeerd in natura: gezelligheid, een goede maaltijd en een fles mousserende kwaliteitswijn voor thuis. La vie est belle!

De mensen die de afgelopen weken de handen vrijwillig uit de mouwen staken, komen uit alle windstreken en zelfs ‘van over’ de grens in België, het geboorteland van Sofie en Marnix. Veelal zijn het vrienden die al sinds het eerste uur een helpende hand toesteken bij het oogsten, persen en bottelen van de wijnen. Dat het zonder de hulp van deze vrijwilligers niet zou lukken om de oogst tijdig van de ranken te krijgen, daar zijn Sofie en Marnix zich terdege van bewust: “Het is niet alleen het werk dat zij voor ons willen verrichten, maar ook de energie die we krijgen van hun betrokkenheid en vriendschap die waardevol is.”

Wijn van eigen bodem

Hoewel Landgoed Heenwerf op het punt staat om de markt te veroveren, vecht het kleine domein nog tegen de onbekendheid op eigen bodem. “Ondanks dat we toch al regelmatig in de media verschenen en ook via social media actief zijn, wil het met de lokale naamsbekendheid nog niet zo lukken,” concluderen de wijnboer en –boerin. “We denken dat daar verandering in komt zodra we onze wijn daadwerkelijk kunnen verkopen. Mensen van hier verzekeren ons dat Steenbergenaren het geweldig gaan vinden om een wijn van eigen bodem te kopen, dus we hopen dat dat klopt.”

Respect

De eerste signalen zijn hoopgevend want diverse groepen hebben zich al gemeld voor een rondleiding met uiteraard een wijnproeverij. Sofie en Marnix hebben er zin in: “Het is fantastisch om mensen ons bedrijf te laten zien!” Op 5 november hebben de Lions Steenbergen de primeur. “Hun thema van dit jaar is ‘respect’ en volgens de voorzitter hebben de Lions dat voor de manier waarop wij ons werk hier doen. Dat vonden wij zó bijzonder om te horen.”
Een rondleiding met proeverij van Heenwerf-wijnen is toegankelijk voor iedereen. Groepen tot en met 10 personen betalen 150 euro, daarboven komt er een bedrag van 15 euro per persoon bij de prijs.

Met een bubbeltje

Wie de wijnen van Landgoed Heenwerf koopt voor eigen consumptie moet wel van een bubbeltje houden, want zij zijn van de mousserende variant. “We houden zelf heel erg van mousserende wijnen,” legt Marnix uit. “Er zijn niet zoveel wijnhuizen die zich volledig met deze wijnen bezig houden. We hopen dus dat we echt een ‘niche’ in de markt te pakken hebben.” Bijkomend voordeel is dat wijndruif die gebruikt voor mousserende wijnen minder suikers moet bevatten en dus iets eerder geplukt kan worden.

Vier jaar nadat Marnix en Sofie van de droom werkelijkheid gingen maken, is het landgoed aan het water van ‘De Baak’ nog altijd een paradijs voor hen. Sofie: “Natuurlijk hebben we het romantische beeld dat we bij aanvang hadden, bij moeten stellen. Het is keihard werken en de natuur stelt je altijd voor verrassingen. We hebben veel fouten gemaakt, maar ook veel geleerd. We hebben bovenal genoten!”

Door: Dasja Abresch