Óóg bezoek tijdens Spel op de Mart

STRIENESTAD – Nu de weergoden er voor het tweede achtereenvolgende jaar voor zorgden dat het Spel op de Mart noodgedwongen naar ’t Cromwiel werd verplaatst, hebben zij het hopelijk in de gaten. Niets, maar dan ook niets kan de kleinste Bietboerkes en Meerminnekes weghouden van het jaarlijkse jeugdspektakel. Ook dit jaar was de sporthal weer afgeladen vol Strienestadse leutvierdertjes die de verrichtingen van het groot en klein gevolg op het podium aandachtig volgden.

Natuurlijk ging er weer van alles mis in een klein uurtje tijd. Het begon allemaal met een brief van niemand minder dan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waarin zij aankondigden een bezoek te brengen aan onze Nassaustad.

Het Leutpeleis was direct in rep en roer. Er moest gepoetst en versierd worden. De mus moest nog gevoerd worden, de sleutel van de stad opgehangen, een cadeau gemaakt en Nar Boowke etiquette bijgebracht. Vooral dit laatste bleek een hele opgave. Wat niemand in de gaten had, was dat dat een boef zich in de tussentijd tegoed deed aan de rijkdommen van het peleis en zich met zijn grijpgrage handjes zelfs aan de stadssleutel vergreep. Gelukkig kwam het door ingrijpen van Nar Boowke en Nar Rooske toch allemaal in orde. Nadat de rust was wedergekeerd was iedereen ervan overtuigd dat de brief van de koning vast een truc van de boef was. Maar toen gebeurde het: Een heuse politiemotor reed ’t Cromwiel binnen. Daarachter een gouden cabriolet met daarin het koninklijk paar. Uit handen van het Deftig Floddertje ontving het een prachtig insigne van het motto van dit jaar, waarmee de hoogheden zichtbaar in hun nopjes waren.

Het ‘óóg bezoek werd feestelijk afgesloten met een polonaise door de zaal, samen met alle Bietboeren en  Meerminnen.

Foto en tekst:  Dasja Abresch©KijkopSteenbergen