Onze Stede wil plek van ontmoeting in Ons Steenbergen worden

STEENBERGEN – Na maandenlang verbouwen, is de rust eindelijk teruggekeerd in zorgcentrum Onze Stede aan de Rozemarijnstraat in Steenbergen. Die rust mag, als het aan locatiemanager Marleen van Beveren ligt, gelijk weer plaatsmaken voor een nieuwe drukte. “Het moet hier weer gaan leven. Onze Stede moet een ontmoetingsplek van de stad worden waar je in een sfeer van Brabantse gezelligheid een kopje koffie drinkt of een hapje eet.”

Wie voor het eerst sinds de verbouwing binnenstapt in Onze Stede, komt in een totaal veranderde wereld terecht. Het restaurant van het zorgcentrum heeft in enkele maanden tijd de stap naar de 21ste eeuw gemaakt en dat was geen overdaad. Het is wel even wennen voor de bewoners die de helft van hun woongemeenschap zagen verdwijnen naar het nieuwe Hof van Nassau. “Er was ineens veel minder ‘reuring’,”legt Van Beveren uit. “Het waren allemaal gezichten die men elke dag zag en die toen ineens weg waren. Dat vergt tijd.”

Gewenning

Inmiddels is de gewenning ingetreden en nu hun gemeenschappelijke ruimtes piekfijn in orde zijn, wordt het vernieuwde Onze Stede weer een echt thuis. “Het restaurant begint steeds meer een punt van ontmoeting te worden,” aldus Hilde Franse, coördinator Facilitair. “We zien dat mensen na het ontbijt langer blijven zitten en dat de middagactiviteiten goed bezocht worden.”

Regie over eigen leven

De achterliggende visie is erop gericht om mensen zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven te laten voeren, ook al wonen zij in een zorgcentrum. Dat vertaalt zich onder meer in het opheffen van de koffieronde in het restaurant. Van Beveren: “Het is belangrijk dat mensen de taken die zij zelf kunnen, blijven doen. Dat is goed voor het in beweging blijven, maar ook voor het zelfbeeld. Zelf een kopje koffie halen, is daar een voorbeeld van.”

Interactie

Een grote verandering is de aanwezigheid van de keuken middenin het restaurant. Dat geeft veel volgens Hilde Franse “veel meer beleving”.  “Het heeft een positieve invloed op de eetlust van de mensen. Ook het personeel vindt de interactie met de bewoners erg leuk.”
Grenzend aan het restaurant is er een mini-winkelcentrum gerealiseerd met een kapsalon, een cadeau-/snoepwinkeltje en een supermarktje. “De mensen kunnen nu fysiek naar binnen om een boodschapje te doen of een cadeautje te halen. Kleinkinderen kunnen voor een klein bedrag een snoepje uitkiezen uit grote, glazen potten.”

Ruimte beschikbaar

De komende jaren wil Onze Stede uitgroeien tot een plek van ontmoeting in het hart van Ons Steenbergen. Daarom benadrukken Van Beveren en Franse dat het restaurant dagelijks van 8.30 tot 18.00 uur open staat voor iedereen die een bakje koffie wil drinken of een maaltijd van de kleine kaart wil nuttigen. “Alleen tussen twaalf en één serveren we geen maaltijden uit omdat het hier dan spitsuur is.”
Verenigingen, organisaties of bedrijven die een vergaderruimte zoeken, kunnen zich melden bij Onze Stede. “Door het vertrek van de helft van de bewoners, hebben we veel ruimte beschikbaar,” aldus de locatiemanager. “Het zou leuk zijn wanneer we daarmee de buitenwereld naar binnen kunnen halen.”

Lichter en luchtiger

Nu de grote verbouwing achter de rug is, richt het zorgcentrum de aandacht op de kamers van de bewoners. Om de verwachtingen te temperen benadrukt Van Beveren dat de grootte van de kamers gelijk blijft. “Maar, ze krijgen wel een stevige opknapbeurt. Een frisse laag verf en nieuwe stoffering gaan ervoor zorgen dat het allemaal wat lichter en luchtiger wordt.” Hoe de toekomst van het zorgcentrum eruit ziet, blijft onzeker. “Het zorglandschap verandert nu eenmaal snel, dus richten wij onze blik op de komende vijf jaar.”

Aanstaande zaterdag om 10.00 uur heropent Onze Stede voor het grote publiek. Iedereen is welkom om dit moment bij te wonen. Aansluitend is er tot 12.00 uur een nieuwjaarsborrel met muzikale begeleiding van jazzband French Quarter.

Foto: Het personeel heeft inmiddels het favoriete hoekje in het restaurant gevonden. Hier genieten ze samen met de bewoners van een smakelijke lunch.

Foto: Zonder vrijwilligers zou het dagelijks leven in Onze Stede een stuk minder makkelijk en aangenaam zijn. Zij nemen tal van activiteiten voor hun rekening. Van een praatje tot een wandeling en van hand- en spandiensten tot het bemensen van de winkel.

Foto: Het restaurant van Onze Stede heeft een opmerkelijke metamorfose ondergaan tijdens de maandenlange verbouwing.

Foto: De koks hebben een centrale plaats gekregen in het nieuwe restaurant van Onze Stede. De bewoners kunnen de activiteiten in de open keuken nauwgezet volgen en dat levert weer de nodige gespreksstof op.

Foto’s: Dasja Abresch © Steenbergse Courant
Door: Dasja Abresch