vrijdag 19 september 2014, 17:47

Onvergetelijke herdenkingsceremonie op 70ste sterfdag Gibson

STEENBERGEN – ‘We hopen dat jullie vanuit de hemel zien dat wij in vrede leven... Zonder jullie was de wereld vergaan en hadden wij hier niet gestaan… Hartelijk dank en rust in vrede… Dankzij jullie is ook de oorlog gestorven… En al hebben we jullie niet gekend, jullie zijn ook onze helden en daarom zijn we stil voor één moment…’

Dichtregels die vanmiddag, door leerlingen van basisschool Pius X, werden voorgedragen bij de officiële herdenkingsplechtigheid voor Guy Gibson en James Warwick op de begraafplaats aan de Nassaulaan.

Een even indrukwekkende als onvergetelijke bijeen- en samenkomst van zowel belangstellende inwoners van onze gemeente, nabestaanden als uiteenlopende organisaties en personen die zich bezighouden met de nagedachtenis van de 70 jaar geleden in Steenbergen neergestorte vliegeniers. Waaronder vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, de Royal Air Force, de Engelse ambassade, de 617 Squadron Association, veteranen van de RAF Association en niet te vergeten Wings to Victory.

Levenswerk

Deze Nederlandse organisatie verzorgt voortaan de herdenking. ,,Wij vinden het een grote eer en zijn er trots op dat Jan van den Driesschen ons het vertrouwen heeft gegeven om zijn levenswerk voort te zetten,’’ sprak voorzitter Martien van Dijk.

De inmiddels hoogbejaarde Van den Driesschen werd vanmiddag door velen uitgebreid bedankt, omdat hij (de graven van) Gibson en Warwick ruim 25 jaar geleden als het ware uit de vergetelheid heeft gehaald, het onderhoud voor zijn rekening nam en de jaarlijkse herdenking regelde.

Eén van de grootste Engelse krijgers uit WO II

,,Mijn zoon blijft het onderhoud doen en zelf kom ik zo vaak als ik kan mee,’’ reageerde Van den Driesschen op wat voor hem een feest van herkenning was. Hij legde in de loop der tijd namelijk contacten met veel voornamelijk Engelse belangstellenden.

Guy Gibson is nog altijd een grote naam in Engeland, zo bleek vandaag maar weer eens. Hij was drager van de hoogste militaire onderscheiding, het Victoria Cross, en wordt in zijn vaderland tot de grootste krijgers uit de Tweede Wereldoorlog gerekend.

Voor de oprichter en leider van de Dambusters, die de Duitse oorlogsindustrie in 1943 voor geruime tijd platlegden, was na de bevrijding zonder enige twijfel een succesvolle carrière als staatsman weggelegd geweest.

Juist in deze dreigende tijden belangrijk om stil te staan bij vrede

Winston Churchill wilde dan ook niet meer dat Gibson nog bombardementen zou uitvoeren, maar de succesvolle en bewonderde wing commander moest en zou vanuit de lucht meestrijden voor de vrijheid. Deze ‘drive’ werd hem op 19 september 1944, na ruim 170 geslaagde missies, fataal. Hij was toen nog maar 26 jaar jong, squadronleader Warwick zelfs pas 22.

Waarbij vanmiddag nadrukkelijk werd aangetekend, dat talloze militairen en burgers hun leven ‘gaven’ voor onze vrijheid en dat juist in deze tijd de dreiging van oorlog weer nadrukkelijk op de loer ligt. Een reden temeer om te stil te staan bij alle slachtoffers en het onbeschrijfelijke leed, in de hoop dat het nooit meer zover zal komen.

De ceremonie werd afgesloten met het leggen van kransen en bloemen en tot slot was er een flypast van vier oude oorlogsvliegtuigen, die water later dan verwacht vanuit Engeland de oversteek hadden gemaakt, in verband met de mistige weersomstandigheden.

Uit de Steenbergse Courant