Ontmoetingswinkel verkoopt steeds meer mondkapjes

STEENBERGEN – Ze kan er vier per uur maken, als het nodig is. Rian Liefhebber van De Ontmoetingswinkel aan de Kaaistraat is inmiddels wel bedreven in het maken van stoffen mondkapjes. De vraag naar mondmaskers is de laatste weken flink toegenomen, zo merkt ze in de winkel. De etalagepoppen hebben er ook eentje op gekregen.

“We hebben hier een hele kist met reststoffen die we ervoor kunnen gebruiken. Daar kunnen mensen zelf een printje uitkiezen, maar we hebben er inmiddels ook aardig wat op voorraad. Ik merk dat er ook steeds meer voor een uitgesproken stof wordt gekozen, terwijl er in het begin vooral om onopvallend zwart of bruin werd gevraagd. Blijkbaar wordt het een soort modestatement”, vertelt Rian Liefhebber.

Speciale opdrachten van kappers

Deze extra taak heeft ze er met liefde bijgenomen, om de mensen te helpen. “We vragen er 3,50 euro voor, dus we verdienen er niks op. Het wordt wel moeilijker om aan elastiek te komen want dat wordt overal gehamsterd door mensen die zelf zo’n mondkapje maken. Het patroon heb ik gewoon van internet gehaald. Tussen de katoenen stof in zit wasemkapfilter. Dat heb ik zelf uitgezocht en het schijnt goed te werken. Na een tijdje kan je dat vervangen voor een nieuw stuk en het kapje zelf kan je wassen op 60 graden.
In het begin waren het vooral Poolse mensen die erom kwamen vragen, maar daarna kreeg ik verzoekjes van kappers om speciaal in hun kleuren voor het hele team mondkapjes te maken. Het is niet verplicht, maar ze vinden het toch een fijn idee.”

Enorm gegroeid in jaar tijd

Op 27 mei is het precies een jaar geleden dat Rian Liefhebber de deuren van De Ontmoetingswinkel opende. Een plek waar mensen kunnen snuffelen tussen de rekken tweedehands kleding op zoek naar pareltjes, maar waar ook ruimte is voor een kopje koffie en een luisterend oor. Ze had toen niet kunnen vermoeden wat er allemaal op haar pad zou komen in deze coronacrisis. Inmiddels is de Stichting Sociaal Hulpcentrum Steenbergen (SHS) opgericht, als onderdeel van stichting de Ontmoetingswinkel. Met een ploeg vrijwilligers worden huishoudens ondersteund die het extra moeilijk hebben in deze tijd. Het zijn huishoudens die niet bij de Voedselbank komen, maar bij wie een bakje soep en wat andere levensmiddelen, meer dan welkom zijn. Hiervoor krijgen ze geen subsidie van de gemeente en zijn ze afhankelijk van giften van bedrijven en donaties.
“We kregen laatst 26 bakjes aardbeien gedoneerd van een teler. Het is hartverscheurend als je ziet hoe blij mensen daarmee zijn. En omdat we met een vaste ploeg werken, wordt er aan de deur toch een soort band opgebouwd. Juist omdat we geen hulpverleners van een instantie zijn, horen we vaak meer. Daardoor kunnen we zorgen dat de juiste hulp naar deze mensen komt. Dat zal ook na de coronacrisis nog keihard nodig zijn.”

Foto: Rian Liefhebber van de Ontmoetingswinkel maakt samen met vrijwilligers stoffen mondkapjes voorzien van allerlei motiefjes. De vraag naar de mondkapjes neemt toe, ook nu het per 1 juni verplicht is om er eentje te dragen in het openbaar vervoer.

Foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant

Door: Nicole van de Donk