Ontdek de West Brabantse Waterlinie in één dag

STEENBERGEN – Met de officiële opening van Fort Henricus gaat op zaterdag 8 juni de grote Open Dag van de West Brabantse Waterlinie feestelijk van start. Onder het motto ‘Ontdek de West Brabantse Waterlinie in één dag’ is er een programma bomvol activiteiten voor publiek van alle leeftijden. Een unieke kans om de rijke historie, de natuur en het water te beleven, de architectuur van vroeger en nu te bewonderen, en de cultuur te proeven. 

De festiviteiten beginnen om 10.00 uur met de overdracht van de uitkijktoren op Fort Henricus aan voormalig burgemeester Jan Hoogendoorn van Steenbergen, die hem symbolisch bij zijn afscheid in 2012 kreeg aangeboden als cadeau van de bevolking. Nu schenkt hij de uitkijktoren als het ware terug aan de samenleving, zodat iedereen kan genieten van het uitzicht. Bij de overhandiging wordt ook de (winnende) naam voor de uitkijktoren onthuld. Op de prijsvraag hiervoor kwamen maar liefst zo’n 100 inzendingen binnen.

Van stormbaan tot kampement

Vervolgens gaat de toegangsbrug tot het fort open en wordt het startsein gegeven voor de Open Dag op Fort Henricus, het Ravelijn en de Waterschans in Bergen op Zoon, en Fort de Roovere in Halsteren. Langs deze locaties rijden ook continu bussen, mét gidsen aan boord.
Ook op de locaties zelf zijn gidsen aanwezig, om tekst en uitleg te geven aan de bezoekers, die zich geen moment hoeven te vervelen dankzij een breed scala aan activiteiten. Jong en oud komen ruimschoots aan hun trekken. Op het programma staan onder meer een stormbaan, een vliegerworkshop, pijl en boog schieten, een kampement van de historische Bergsche Battery (uit Geertruidenberg, waar burgemeester Ruud van den Belt vandaan komt), disc golf, Oud-Hollandse spelen, steppen rond het fort, straattheateracts, schminksmoeltjes, informatie over de West Brabantse Waterlinie Explorer app en de VVV Brabantse Wal. 

Gratis vaartocht 

Muziek is er ook volop, van Caio Bouwens met zijn slagwerkers, dweilband De Primurkus, de Jan van der Veldegroep en de Lemon Brass Band. Wie tussendoor iets lekkers wil drinken of eten, zoals pannenkoeken, hoeft het fort niet af. Overal is aan gedacht. Zelfs aan een vaarpendel, vanuit de Steenbergse haven naar Fort Henricus, dat in 1626/1627 met name werd gebouwd om diezelfde haven te kunnen verdedigen. De rondvaartboot Merijntje Gijzen – te vinden aan de steiger achter het Hof van Nassau (parkeren bij het gemeentehuis) – vaart heel de dag op en neer. Helemaal gratis!

Iedereen welkom

Ook op Fort de Roovere, het Ravelijn en de Waterschans valt van alles en nog wat te beleven op het gebied van sport, spel, kunst, historie en cultuur. 
Nergens wordt entree gevraagd. Want waar de West Brabantse Waterlinie in vroeger tijden was bedoeld om de vijand tegen te houden, is het nu juist de bedoeling dat iedereen zich er thuis en welkom voelt.

Landschap van Allure

De West Brabantse Waterlinie is de oudste waterlinie van ons land en geldt ook als bakermat van de inundatietechniek: het onder water zetten van grote delen laaggelegen land, ter bescherming van de vestingsteden in dit gebied tegen aanvallen van met name Spaanse en Franse troepen in de 17de en 18de eeuw. De West Brabantse Waterlinie is de afgelopen jaren in ere hersteld dankzij het subsidieproject Landschappen van Allure van de provincie Noord-Brabant, in samenwerking met de gemeenten Steenbergen en Bergen op Zoom, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, Waterschap Brabantse Delta, Staatsbosbeheer, de Zuiderwaterlinie en de Stichting Menno van Coehoorn. 

Klik hier voor het programmaboekje en kijk voor de actuele programmering en nieuwtjes over de open dag op de Facebookpagina van de gemeente Steenbergen.