Ons Steenbergs Stadspark . . .

(Ingezonden bief, onder verantwoording van de inzender)

Vanaf 1957 hebben we ons Steenbergs Stadspark aan de Zuidwal. Het park is door de jaren uitgegroeid tot een volwaardig park met mooie grote bomen. Het onderhoud heeft helaas wel eens en eigenlijk dikwijls als een sluitpost voor de gemeentelijke begroting gediend. Na ruim zestig jaar is nu zelfs het karakteristieke bruggetje verdwenen? (Of wordt dit opgeknapt?)

De kiosk in het park

De eerste jaren zijn er inderdaad door Volharding en/of Amacitia een paar openluchtconcerten verzorgd. De muziekkiosk met reactievijver is daar perfect voor geschikt.
Toch bleef het vele jaren heel stil op die kiosk terwijl er in Steenbergen toch vooral toentertijd best behoorlijk wat culturele verenigingen waren in de vorm van bovenstaand genoemde harmonieën, accordeon- en mandoline orkesten, zangverenigingen die allemaal best een optreden hadden kunnen verzorgen, maar niks van dit alles!
De akoestiek op de kiosk was zo goed dat men het gesproken woord op de kiosk letterlijk kon verstaan in de Beerenstraat!

Ik weet dit uit eigen ervaring toen TORKEST op karnavalszondagen Koffiekonserten verzorgde in ons Stadspark. Dat waren er totaal zeven, begonnen in het jaar dat ons Stadspark 25 jaar bestond.
Met een beetje creativiteit hadden zelfs toneelverenigingen in samenwerking met muziekgezelschappen optredens kunnen verzorgen. In feite waren de KoffieKonserten al zo’n beetje variété met muziek, zang soms zelfs dans en sketchjes, maar zeker met veel gesproken tekst!
Maar wat gebeurde er al die jaren in Ons Stadspark? Weinig, heel weinig tot eigenlijk . . . helemaal niks! En de kiosk heeft al enkel jaren plaats gemaakt voor een skatehelling, die ook niet veel wordt gebruikt?

Muziek op de Haven

In de Steenbergse Stadshaven hebben we enkele jaren geprobeerd wat muziekoptredens te brengen en we hebben daar enkele weken een drijvend ponton in gehad. De Steenbergse gezelschappen stonden nou niet echt te springen om hier te komen optreden.
Een theatergroep die vooraf van onze plannen met dat ponton hoorde gaf direct aan:
”Nou als dàt gaat gebeuren doen wij zéker mee . . . “ Helaas . . . ze moeten nòg komen.

Prachtige tribune op de Haven

Maar . . . toen kwam er een openluchtheater op de Haven zelf!!! Het werd werkelijk spectaculair geopend!
Daar niet van en alle culturele gezelschappen werden aangeschreven/opgeroepen om hier optredens te verzorgen. Tot nu toe is alleen Volharding 3 keer geweest met een leuk concert Op De Haven. Dit ’theater” wordt wel gebruikt om even aangenaam te verpozen en een frietje te eten . . .
Nu worden er plannen geopperd om in ons Steenbergs Stadspark een openluchttheater te gaan maken . . . .??
Zouden er dan nu wel optredens gaan komen??? Ben daar echt niet zo zeker van of dat nu wèl zal gaan gebeuren . . .

De oude Stadswallen

Beter vind ik het plan van onze Stadsarcheologen om de oude stadswal op die plek weer duidelijk zichtbaar te maken.
Ik zie dat helemaal zitten! Een verhoogde wal met een looppad van kinderkoppen, desnoods met ook nog een ruïneachtig stuk (stads)muur. Een plek waar men zich weer terug waant in de tijd, net zoals de archeologen beaamden, dit kan, als je dit professioneel aanpakt, een toeristische trekpleister worden met ook een historisch betere plek voor het nu plompverloren op de Kade geplaatste middeleeuws kanon.

Stop wat meer tijd in dit lumineuze idee, pak het zeker niet te klein aan!
En . . . historische beelden mag je best overdrijven of zelfs wat vergroten of aandikken.

Toon van Drunen, Steenberge