Afbeelding
donderdag 29 juli 2021, 15:11

Ons kent ons in de Huiskamer van Kruisland

KRUISLAND – Nel speelt een potje Rummikub met Marion, Jac rijdt een oefenrondje op de duofiets met Christianne en Jan bekijkt het allemaal tevreden vanachter een kopje koffie. Alles moet en niets mag in Huiskamer ‘Onder Mekaore’ in Kruisland. Precies zoals de vrijwilligers van de Stichting Welzijn Kruisland (SWK) het voor ogen hadden. Vanmorgen openden zij de deuren van het huiskamerproject voor het eerst en dat was best een spannend moment.

“Vannacht vloog het me ineens aan,” geeft bestuurslid Christianne Tholhuijsen ruiterlijk toe. “Wat hebben we ons allemaal op de hals gehaald? Wat als er niemand komt?” Toen bij het openen van de deur om half tien de eerste bezoeker al voor de deur stond, verdween die angst als sneeuw voor de zon. Vier personen bezochten de huiskamer en dat was meer dan de vrijwilligers hadden verwacht. “Veel mensen in onze doelgroep zijn vandaag naar het ziekentriduüm in Oud-Gastel dus we wisten al dat het rustig zou zijn. Dat is prima voor een eerste keer, zo kunnen wij ook even wennen.”

Interactie

De huiskamer is gevestigd in een ruimte van kinderopvang ‘Zo in Siemburg’ en dat is voor beide partijen een bewuste keuze. “We hopen dat er een natuurlijke interactie ontstaat tussen de kinderen en de ouderen,” vertelt vestigingsmanager Kim Luijks die als geboren en getogen Kruislandse groot voorstander is van de verbinding tussen de leeftijdsgroepen.  “De kinderen brengen een stukje levendigheid maar kunnen zelf ook veel leren van de ouderen. Het gezegde ‘It takes a village to raise a child’ is er niet voor niets.”

Ons kent ons

Het sociale leven in een kleine gemeenschap is voor Luijks van onschatbare waarde: “Het dorpsleven betekent voor mij ‘ons kent ons’ en ‘we kijken naar elkaar om’.  Het is gedag zeggen tegen iedereen die je tegenkomt op straat en een boodschap doen bij de Coop omdat je het belangrijk vindt dat die voorziening er is. We doen het met elkaar. Ik ben er heilig van overtuigd dat het huiskamerproject een grote toegevoegde waarde kan leveren aan het in stand houden van dit dorpsleven.”

Duo-fiets

Initiatiefnemer Stichting Welzijn Kruisland is een samenwerkingsverband tussen de Dorpsraad Kruisland en de plaatselijke afdelingen van de Katholieke Bond voor Ouderen en de Zonnebloem.

Het eerste wapenfeit van de stichting was het eetpunt ‘Wat de Pot Schaft’ waar wekelijks tientallen Kruislanders gebruik van maken. Ook schafte de stichting een duo-fiets aan die mensen die niet meer alleen kunnen fietsen de mogelijkheid biedt om er samen met de mantelzorger of een vrijwilliger op uit te trekken.

Op eigen dorp

Huiskamer ‘Onder Mekaore’ is het derde en grootste project dat de stichting van de grond tilt. “We zijn er in 2019 al mee begonnen, maar het is een lang traject geweest,” schetst bestuursvoorzitter Arthur Oomen. “Ons belangrijkste streven is om ouderen de kans te bieden om zolang mogelijk op het dorp te blijven wonen. Wie op dit moment echt wat gaat mankeren is al heel snel genoodzaakt om buiten Kruisland te gaan wonen omdat we hier geen voorzieningen hebben. We hopen dat ‘Onder Mekaore’ het begin is van een proces dat het mogelijk maakt om mensen langer op hun eigen dorp te laten wonen, vooral door de mantelzorger wat lucht te bieden.” De vrijwilligers benadrukken dat de huiskamer echt bedoeld is voor iedereen die van een beetje gezelligheid houdt.

Besparing

Dankzij een subsidie van de gemeente Steenbergen hoefde de stichting niet uit eigen middelen te putten. Oomen: “De gemeente ziet het belang van dit soort ontmoetingsvormen in de kernen echt in. Bovendien staat het volledige bedrag dat wij aan subsidie krijgen, gelijk aan de jaarkosten van één persoon die één dag in de week naar dagbesteding gaat. De huiskamer kan dus een fikse besparing opleveren.”

Huiskamer ‘Onder Mekaore’ is iedere donderdagmorgen geopend van 9.30 tot 12.00 uur. Deelname is gratis. Wie wil, kan daarna direct aanschuiven bij eetpunt ‘Wat De Pot Schaft’ in Siemburg om voor € 6,50 een driegangenmaaltijd te nuttigen.

Voor meer informatie: (06) 19088692

(Door Dasja Abresch)

Uit de Steenbergse Courant