Online game over Steenbergen voor basisschooljeugd

STEENBERGEN – Wist u dat De Heen vernoemd is naar een grassoort? Dat Nieuw-Vossemeer tot 1809 Zeeuws was? En dat er op de Welberg een bloedsteen lag? Het is slechts een handjevol van de historische feitjes die de kinderen in de gemeente Steenbergen vanaf eind deze week tot zich kunnen nemen.

Niet vanuit een ‘saai’ lesboek, maar via een online en later verder uit te breiden game – ‘Weet waar je woont’ geheten – waarmee zij gelijktijdig hun kern naar eigen wensen aan kunnen passen. Virtueel wel te verstaan. Want een achtbaan op de Kruislandse Markt? Dat gaat in het echt natuurlijk wel wat ver.

Komende donderdag wordt het spel gelanceerd met een roadshow langs de basisscholen in de gemeente Steenbergen en dan voor alle leerlingen van groep 7 en 8 letterlijk tot leven gebracht door het cultuurhistorisch gezelschap ‘Merck toch hoe Sterck’ uit Bergen op Zoom.

Financiële bijdragen

Het idee om cultuurhistorisch spel voor de jeugd te ontwikkelen, leeft al jaren binnen het Platform Kunst & Cultuur Steenbergen. In 2012 bood de opbrengst van de kunstveiling tijdens de Uitmarkt, gevolgd door een donatie van serviceclub Kiwanis de mogelijkheid om er serieus mee aan de slag te gaan. Ook de Gemeente Steenbergen deed een duit in het zakje, zodat het spel professioneel gerealiseerd en uitgevoerd kon worden. Leden van o.a. heemkundekringen en Dorpsraden verleenden daarnaast hun belangenloze medewerking.

Brug tussen kernen

Uitgangspunt was om een toekomstbestendig spel te ontwikkelen, waarmee kinderen niet alleen iets leren over de geschiedenis van hun eigen kern, maar over die van alle zes de kernen van de gemeente Steenbergen.

Wethouder Cor van Geel is aangenaam verrast over de brug die geslagen wordt tussen verleden en heden. ,,Vanuit de raad klinkt al jaren de roep om de lokale geschiedenis meer bekendheid te geven. En waar kun je dan beter beginnen dan met je eigen jeugd?”

Ook hoopt hij dat het spel een brug slaat tussen de kernen. ,,Sinds de herindeling zoeken we naar manieren om de zes kernen van deze gemeente nader bij elkaar te brengen. Het spel zal daar zeker een bijdrage aan leveren, want als je meer van elkaar weet, kom je vanzelf dichter tot elkaar.”