Ongevaccineerde inwoners melden zich bij GGD-bus voor coronaprik

DE HEEN – De prikbus van de GGD stond deze week op drie verschillende plekken in de gemeente Steenbergen. In Steenbergen, De Heen en Dinteloord konden inwoners zich melden om in de bus een coronavaccinatie te krijgen. Zonder afspraak en vlakbij huis: laagdrempeliger kon niet. “Voor mensen die toch al twijfelen of ze de vaccinatie zullen nemen, kan afstand een belemmering zijn. Dan is deze oplossing ideaal”, zegt Hussain Mizori, medewerker van de GGD.

Op deze dinsdag in De Heen loopt het niet direct storm, maar druppelsgewijs melden zich mensen bij de bus die tegenover Dorpshuis De Stelle staat geparkeerd. Een dag eerder zijn er in Steenbergen ongeveer 150 mensen gekomen voor een vaccinatie.

Kiezen voor Janssen of Pfizer

Na een dubbele administratieve controle wordt de prik door een arts of verpleegkundige van de GGD gegeven. Een kwartiertje wachten op een klapstoeltje buiten en het klusje is geklaard. “Die check is belangrijk omdat we zeker willen weten dat mensen nog geen coronavaccinatie hebben gehad. Ze kunnen kiezen voor het vaccin Janssen of Pfizer. In het eerste geval zijn ze direct volledig gevaccineerd, bij vaccineren met Pfizer zullen ze uitgenodigd worden voor de tweede prik op een vaste locatie van de GGD. De mobiele prikbus is alleen voor de eerste vaccinatie. We verwachten nog tot eind september in West-Brabant bezig te zijn”, vertelt Mizori.

“Was liever niet gekomen”

Een inwoonster uit Nieuw-Vossemeer (naam liever niet) meldt zich bij de bus. Als het aan haar had gelegen had ze hier niet gestaan, maar ze voelt zich door de toenemende maatregelen vanuit de overheid ertoe gedwongen. “Ik ben niet tegen vaccineren, maar vond het voor mezelf niet nodig. Maar straks krijgen mijn kinderen er last van als ik bijvoorbeeld niet meer in de bioscoop of horeca mag komen als ik niet gevaccineerd ben. Want testen voor toegang ga ik echt niet doen. Dus zo word je toch min of meer gedwongen.”
Overigens vindt ze het bij de prikbus prima geregeld. “Ik zag de aankondiging via Facebook en dacht dat het nu wel het handigste moment was. Uitstellen heeft geen zin meer. Ik ben wel een van de laatsten in mijn omgeving.”

“Het is een irritant gevoel”

Maar het zijn niet alleen twijfelaars of uitstellers die komen voor de coronavaccinatie. Ook jongeren die onlangs 12 jaar zijn geworden kunnen zich met hun ouders melden. Zo ook de 12-jarige Amber uit De Heen die in de laatste week van de vakantie zo makkelijk haar eerste prik kon halen. Een beetje zenuwachtig was ze wel, maar ze doorstond het dapper. “Mijn moeder had gezegd dat je er niks van voelt, maar dat is niet waar. Gewoon een irritant gevoel, maar wel te doen.”

Foto: De prikbus van de GGD stond afgelopen week ook in De Heen. Inwoners van het dorp kregen zo de kans om hun coronavaccinatie dichtbij en zonder afspraak te halen.
Foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant

Beelden bij dit artikel