Ondernemers hopen winkelcentrum snel impuls te geven met ‘quick wins’

STEENBERGEN – Tien ‘quick wins’ voor het centrum van Steenbergen. Tien korte klappen waarmee het Retail Platform Steenbergen (RPS) het winkelcentrum snel een positieve impuls hoopt te geven. Onder meer door de parkeertijd in de blauwe zone te verlengen en door de bewegwijzering naar en ín het centrum te verbeteren. 

Het idee voor deze 'Top Tien' ontstond na een overleg dat RPS enige tijd geleden had met wethouder Vincent van den Bosch over de Economische Beleidsvisie. „Deze visie richt zich vooral op de middellange en lange termijn. Maar wij zijn van mening dat ook op hele korte termijn de aantrekkingskracht van het winkelhart sterk vergroot kan worden door een paar snelle acties.”

Een inventarisatie onder winkeliers in het centrum maakte duidelijk dat daar de nodige ideeën over leefden. „Overigens niet alleen ideeën die we samen met de gemeente op moeten pakken maar er kwamen ook heel veel waardevolle punten bovendrijven die we als winkeliers samen op kunnen pakken.”

'Het is code rood en misschien zelfs al paars'

Uit naam van de winkeliers was Timothy Ooms van modezaak Lakeside gevraagd om de uitkomsten aan Van den Bosch te overhandigen. „Timothy vertegenwoordigt een hele nieuwe generatie jonge, actieve ondernemers waar we als koopcentrum van Steenbergen onze hoop op moeten richten. Met nieuwe gedachten en frisse energie.”, legt Kees de Bruin, interim-voorzitter van RPS, het ‘waarom’ achter deze keuze uit.

„Het besef is de afgelopen jaren echt wel gekomen dat we het als winkeliers sámen moeten doen.” aldus Ooms zelf. „Het is code rood en misschien zelfs al paars. Persoonlijk heb ik daarom besloten al het negativisme aan de kant te schuiven en alleen nog maar positief vooruit te willen. De acties rond de vrijdagavond zijn daar een goed voorbeeld van. En de succesvolle lady’s night die we vorige week hielden.”

Kleur bekennen

Ook binnen het gemeentehuis leeft het economisch besef meer dan ooit tevoren volgens Vincent van den Bosch . „Ik ben eigenlijk de eerste wethouder die Economische Zaken als topprioriteit in de portefeuille heeft. Hoewel ik merk dat het belang ervan nog niet in elke porie van het gemeentehuis is doorgedrongen, zullen ook wij kleur moeten bekennen. Wat is er nu echt nodig om dit centrum, deze plaats levendig en in leven te houden?”

De wethouder toonde zich blij met de ‘Quick Wins’ die waar mogelijk deel uit zullen maken van het uitvoeringsprogramma dat hij uiterlijk in september door de raad hoopt te loodsen.

Markt (in de wintermaanden) weer open

De snelle winst die met stip op nummer 1 staat, is het weer openstellen van de Markt voor het verkeer. Niet opvallend aangezien het gros van de winkeliers al geen voorstander was van de afsluiting. Ze vreesden dat het de doorloop en de parkeermogelijkheden in het centrum in de weg zou zitten. „Uit hun ervaring sinds die tijd is gebleken dat zij daar geen ongelijk in hadden,” zo beargumenteert RPS. „Er zijn gevallen bekend waarbij de winkelomzet met 30% is teruggelopen.”

RPS pleit er dan ook voor om de Markt in ieder geval van oktober tot en met april weer open te stellen, inclusief parkeerplaatsen . Bij activiteiten kan de Markt dan altijd weer tijdelijk afgesloten worden.