Onafscheidelijk echtpaar van Terheyden-Adriaansen viert briljanten huwelijk

STEENBERGEN – Op maandag 5 februari gaven Theo en Riet van Terheyden-Adriaansen elkaar precies 65 jaar geleden het ja-woord. Alle reden voor Burgemeester Van den Belt om het briljanten echtpaar in hun woning aan de Gummarusvelden namens de gemeente Steenbergen persoonlijk te feliciteren met een prachtige bos fleurige ruikers en de luxe cadeau-box ‘De IJsvogel’ van Nieuw-Vossemeerse natuurfilmer Cees van Kempen. 

Beide echtelieden zagen het eerste levenslicht op de Welberg en, alsof het allemaal zo had moeten zijn, is dit niet de enige gezamenlijke overeenkomst. Theo bracht zijn jeugd, samen met acht broers en zussen, door op de Welbergse boerderij van zijn ouders waar zowel akkerbouw als veeteelt bedreven werd.  Ook Riet groeide haar eerste jeugdjaren samen met acht broers en zussen op aan de Welbergse ‘Vierhoeven’, waar zich het akkerbouwbedrijf van haar ouders bevond.

Drie dagen na watersnoodramp

Het gezin van Riet verhuisde naar Steenbergen maar keerde na het veel te vroege overlijden van vader, op 48-jarige leeftijd, terug naar de Welberg alwaar zij buren werden van het gezin Van Terheyden. De vonk sloeg over, de buurtjes groeiden uit tot geliefden en op 5 februari 1953 gaven zij elkaar, drie dagen na de verschrikkelijke watersnoodramp, het ja-woord. Veel hebben ze niet van de ramp meegekregen, maar het beeld van de vele slachtoffers die werden opgevangen in het gemeentehuis staat ze nog scherp op het netvlies.

Terug naar de Welberg

Het echtpaar kreeg drie dochters en een zoon – José, Lian, Ben en Marinka – en zijn inmiddels zes kleinkinderen en één achterkleinkind rijker. Van de Welbergsedijk verhuisde het jonge gezin naar de woning bij het winkelpand van hun bloemenzaak ‘De Zonnebloem’, destijds gelegen naast café Tiberius in de Blauwstraat. Na verloop van tijd noodzaakte het grote succes van de bloemenzaak het stel ertoe de woonruimte in de Blauwstraat op te offeren ten gunste van het florerende bedrijf. Het gezin keerde weer terug naar de Welberg, waar zij zich voor vele jaren huisvestte aan de Hoogstraat. Op deze heerlijke plek was er, naast alle gezinsleden, voldoende plaats voor paarden, geitjes, bokjes, kippen, varkens en pauwen.

Drieëntwintig jaar alles in het teken van de zaak

Voor zowel Theo als Riet betekende het bloemistenleven een hardwerkend bestaan dat weinig ruimte overliet voor vrije tijd. Na 23 jaar volledig in het teken van de zaak te hebben gesteld, vond Theo het op 50-jarige leeftijd – in september 1980 – tijd om het wat rustiger aan te gaan doen. De zaak werd verkocht, waardoor het echtpaar zich eindelijk kon onderdompelen in een zee van vrije tijd. Vervelen deden ze zich niet en dit dankten ze voor een groot deel door het vinden van een nieuwe passie: het bridgespel.

Verrassingsuitje

Helaas komt de ouderdom bij Theo (88) en Riet (85) ook met gebreken. De laatste jaren kwakkelen ze beide met hun gezondheid waardoor ze de zo geliefde bridge-hobby in de koelkast hebben moeten zetten. “Ik mis het enorm en hoop het in de nabije toekomst toch weer op te kunnen pakken” vertelt Riet. Om diezelfde reden hebben ze ervoor gekozen om het huwelijksjubileum niet uitgebreid te vieren. Theo is het allerliefste thuis en Riet kijkt uit naar het verrassingsuitstapje met dochter Marinka en kleindochter Bianca ter ere van de gezamenlijke verjaardag van het drietal op 7 februari.

Door Mascha Diaz