Officiële opening Fort Henricus maakt West Brabantse Waterlinie compleet.

STEENBERGEN – Met de officiële opening van Fort Henricus is de West Brabantse Waterlinie in alle glorie hersteld. Het officiële moment maakte onderdeel uit van de open dag van de West Brabantse Waterlinie. Voor het bezoek waren er tal van activiteiten georganiseerd. Als klap op de vuurpijl trok de bietentocht via de Steenbergse Vliet langs het Fort.

Doorzettingsvermogen en samenwerken

De eerder geplande opening van het Fort was vanwege het slechte weer uitgesteld. Ook in de aanloop naar zondag werkten de weergoden niet mee. Met man en macht was gewerkt om de entree én een deel van het terrein begaanbaar te maken voor het publiek en kon het Fort eindelijk officieel geopend worden. De opening van Fort Henricus vormde een onderdeel van de open dag van de West Brabantse Waterlinie. Ook het Ravelijn en Waterschans in Bergen op Zoom en Fort Roovere in Halsteren waren open voor publiek. Het was al vroeg druk bij Fort Henricus. Bezoekers maakten gebruik van de bussen die de hele dag af en aan reden, of namen de boot vanuit de haven van Steenbergen. Bij de entree stonden lakeien om iedereen persoonlijk hartelijk welkom te heten. Tijdens de officiële opening spraken Gert de Groot van Natuurmonumenten en wethouder Esther Prent hun waardering uit voor de organisatie en hun hoop en verwachtingen voor de toekomst van het Fort. De wethouder mocht ook de winnaars van het knutselproject ‘de liniekijker’ bekendmaken. Xem Looijen was de gelukkige winnaar van de eerste prijs. Met de onthulling van de uitkijktoren door oud burgemeester Jan Hoogendoorn en burgemeester Ruud van den Belt was het Fort officieel geopend. Eenmaal in het Fort sprak Ans van den Berg, dé drijvende kracht achter het herstel van de West Brabantse Waterlinie. “Wie mij in 2007 had gezegd dat we hier vandaag samen zouden staan, had ik geantwoord dat ik ook weleens droom.” Maar haar doorzettingsvermogen en later de uitstekende samenwerking tussen alle betrokken partijen hebben ervoor gezorgd dat de Waterlinie in alle glorie is hersteld.

Niemand hoefde zich te vervelen, er was van alles te doen

Vanaf het middaguur konden bezoekers zich vermaken met tal van activiteiten. De Stadsherauten deelden wandelroutes uit, Natuurmonumenten had een kraam met volop informatie en de gemeente deelde bidons, liniekijkers en hele grappige parapluutjes uit, alles ter promotie van de West Brabantse Waterlinie. In een tent waren optredens en gaf Stichting Stadsarcheologie Steenbergen informatie over vondsten, gedaan tijdens graafwerkzaamheden aan het Fort. Kinderen konden geschminkt worden of schieten met pijl en boog. Natuurlijk was er ook aan de inwendige mens gedacht. Marchmallows smelten boven een vuurtje, of fietsen voor een vruchtensapje. In de rij voor een heerlijk kopje koffie en exotische broodjes spek eten, het kon allemaal. Kunst met als thema ‘Fort Henricus’ en tassen gemaakt van vilt. De talrijke bezoekers keken hun ogen uit. Bij de stand van 75 jaar Bevrijding kon men vlaggetjes halen voor de historische route van aanstaande zaterdag, en er waren Klaproosschildjes te koop. Tijdens de open dag vond nóg een opzienbarend evenement plaats. De Bietentocht, en het trekken van de schuiten door paarden over het jaagpad was zeker vanaf de wal van Fort Henricus een imponerend gezicht. Aan het einde van de middag vertrokken het publiek en de deelnemers tevreden huiswaarts.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl