Ode van Hans Prince aan de orgelmuziek

DINTELOORD – Afgelopen zaterdagavond verzorgde organist Hans Prince zijn jaarconcert in de Hervormde Kerk. Onder het motto ‘Van Renaissance naar Romantiek’ bracht Prince een ode aan de orgelmuziek. Hans Prince speelde op het orgel dat gebouwd werd door David Kunst en Stan Arnauts. Geassisteerd door zijn vaste registrant Jan Keijenberg bracht hij werken van Vivaldi, Sweelinck, Bach, Böhm en Bartholdy.

Hans Prince werd in 1953 geboren in de toenmalige gemeente Dinteloord en Prinsenland.
Zijn vader was ook organist en het was dus niet verwonderlijk dat hij reeds op negenjarige leeftijd de orgellessen met de paplepel kreeg ingegoten. Na zijn diensttijd in 1975 pakte Prince de draad weer op. kreeg van diverse docenten les en belandde uiteindelijk bij Cor Ardesch, de bekende stadsorganist van Dordrecht.
Van 1975 tot 2009 was Hans Prince organist van de Hervormde Gemeente Dinteloord.

‘Na musiceren’

Het concert werd ingeleid door Hans van den Dool die vervolgens ook bij elk stuk een boeiende en soms licht humoristische uitleg gaf aan de 63 toehoorders.
Na een prachtig concert was er voor de aanwezigen nog gelegenheid om te “na musiceren” onder het genot van een hapje en een drankje.
Hans van den Dool zei in één van zijn toelichtingen: “Wij proberen de mensen iets moois mee te geven”. Daarin zijn de heren zaterdagavond meer dan geslaagd, gezien het langdurige applaus wat hen ten deel viel.

Tekst en foto’s: Peet Dalmeijer © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl