Notaris Eskes zwaait af, notaris Schutz neemt ambt over

STEENBERGEN – U bent zich er misschien niet van bewust, maar er is afgelopen week geschiedenis geschreven in Steenbergen. Voor het eerst in haar 749-jarig bestaan heeft de stad namelijk een vrouwelijke notaris. Op 1 augustus jongstleden nam Karina Schutz-ten Rouwelaar (45) de Steenbergse vestiging van LigneNotarissen over van Nico Eskes (69) die met volle teugen van zijn pensioen gaat genieten.

Karina is overigens geen nieuw gezicht bij LigneNotarissen. Zij was er al vijf jaar werkzaam als kandidaat-notaris en voelt zich er als een vis in het water. “Het beroep heeft voor de buitenwereld een wat stoffig imago, maar dat is echt volledig onterecht. In de praktijk gaat het vooral om de psychologische kant van het omgaan en meedenken met mensen. Er gaat hier echt van alles over tafel en dat is allesbehalve saai. Wanneer het alleen om de hardcore juridische kant zou gaan, zou ik het ook niet leuk vinden, maar het gaat juist om het contact met de mensen.”

Oorlog en vrede

Met name bij het familierecht is het vertalen van wensen naar akte en andersom een belangrijk onderdeel van het beroep. “Bij mijn beëdiging zei de rechter: ‘Jullie zien de mensen in vredestijd, bij ons komen ze als het oorlog is’. Dat vond ik een treffende beschrijving.”

Belangrijke momenten

Nico Eskes beaamt het van harte. “Persoonlijk vind ik het mooie van ons vak dat we bij alle belangrijke momenten in een mensenleven betrokken zijn. Dat begint met een huis kopen, gevolgd door een samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden, helaas ook vaak het ontbinden van een huwelijk, het testament en uiteindelijk de verdeling van de erfenis.”

Hoewel Karina Schutz al langer de wens had om een eigen notariskantoor te runnen, was nu ook echt het juiste moment om in te stappen aangebroken: “Mijn dochter en zoon zijn inmiddels tieners en dan wordt het wat makkelijker om werk en gezin te combineren. Een eigen notariskantoor is namelijk geen parttime aangelegenheid.”

Goede jaren

Haar voorganger is er trots op dat hij een goed aangeschreven en economisch gezond notariskantoor over kon dragen. “We hebben financieel aan de rand van de afgrond gestaan tijden de economische crisis. Gelukkig ligt dat nu in het verleden en hebben we alweer een paar goede jaren achter de rug. Ik ben er ook voor Steenbergen blij mee dat we het hebben kunnen behouden, want de gemeente is groot genoeg om een notariaat te kunnen dragen.”

Advies en weerwoord

Het werk heeft hij altijd met plezier gedaan. “Als notaris heb je een groot empathisch vermogen nodig. Je moet je in kunnen leven in de problematiek van de cliënt om hem tot de beste oplossing te leiden op een belangrijk moment in zijn leven. Je biedt een luisterend oor en geeft de ene keer advies en de andere keer een weerwoord. Wanneer ik een tientje had gekregen voor ieder gesprek dat hier heeft plaatsgevonden, was ik allang rijk geweest.”

Hoezeer Eskes ook genoten heeft van de jaren dat hij het ambt vervulde, zag hij zijn pensioendatum met evenveel vreugde tegemoet. “Ik ga mij nu veel meer bezighouden met mijn hobby’s: sportschieten en oldtimers. En ik ga genieten van ons fijne huis dat ik inmiddels mijn vakantievilla noem.”

In september volgt er nog een afscheids-/welkomstreceptie voor Nico Eskes en Karina Schultz.

(Tekst en foto: Dasja Abresch)

Beelden bij dit artikel