Noodkreet van buurtpreventie in Steenbergen-Zuid: “Ontmasker vandalen met mobiele camera’s”

STEENBERGEN – Het buurtpreventieteam van Steenbergen Zuid doet een noodoproep aan de politieke partijen van Steenbergen. Na maandenlang surveilleren op alle momenten van de dag en nacht, is er nog geen steeds geen zicht op de vandalen die de wijk teisteren. Aan de stroom vernielingen komt maar geen einde en daarom vraagt het team aan de politiek om mobiele camera’s in te zetten in de hoop de daders voor eens en voor altijd te achterhalen.

Zoals bekend valt Steenbergen-Zuid vaak ten prooi aan vandalistische acties. Vernielingen van auto’s, brandstichtingen en sabotage van de materialen van de aannemers in het gebied zijn aan de orde van de dag. Mede om die reden is het buurtpreventieteam StrieneZuid opgericht met ruim zestig actieve, gecertificeerde leden. Ook is er een WhatsApp groep met ruim tweehonderd deelnemers actief.

Einde

Vanuit de gemeente en politie wordt geprobeerd om de vandalen tot stoppen te manen door openlijk geen aandacht meer aan hun daden te besteden. Uiteraard gaat het onderzoek door, maar in stilte. Daardoor lijkt het probleem voor de buitenwereld afgenomen, maar de werkelijkheid ligt anders zo blijkt uit de brief van het buurtpreventieteam: “Vanaf december 2017 tot eind februari 2018 zijn we met een kleine groep geselecteerde surveillanten ook ‘s nachts en in de vroege ochtenduren gaan lopen. De laatste periode met zes personen tegelijk per nacht steeds in groepjes van twee, alles in overleg en in nauwe samenwerking met de wijkagent en de gemeente Steenbergen.”

Deze vrijwillige inzet heeft echter niet tot resultaat geleid en de ellende duurt voort. StrieneZuid is inmiddels de wanhoop nabij en doet een noodoproep om mobiele camera’s. “Door deze op wisselende en strategische plekken in te zetten hopen we de verantwoordelijke hiervoor te kunnen ontmaskeren zodat er eindelijk een einde komt aan de vernielingen.”

Verplaatsen

Gewoon Lokaal! is de eerste partij die in deze politiek alerte tijd de handschoen oppakt en het college vraagt om een reactie. Hoewel de partij geen voorstander was van vaste camerabewaking op de Markt in Steenbergen, ziet zij hier de voordelen wel van in: “Op het eerste gezicht spreekt het gebruik van mobiele camera’s zoals verwoord in de noodkreet ons zeker aan,” aldus Jan Veraart van Gewoon Lokaal! ”Wellicht is het een suggestie om een of meerdere camera’s die nu op de Markt staan, af en toe te verplaatsen naar de wijk Steenbergen Zuid? In het algemeen zijn wij voorstander van cameratoezicht op de plek of de plekken waar dat het hardst nodig is.”