Nog even wachten op sanering van ingestorte loods

STEENBERGEN – Deskundigen zijn nog aan het bekijken hoe de ingestorte loods aan de West-Havendijk zo goed en zo veilig mogelijk opgeruimd kan worden. Wanneer dat gaat gebeuren, valt nog niet te voorspellen. ,,We hopen uiteraard dat de werkzaamheden op korte termijn kunnen beginnen,’’ zegt Willem van Es, samen met de heer Vogelaar eigenaar van meerdere loodsen langs het Havenkanaal. 

De bewuste loods bezweek op ‘derde kerstdag’ onder de grote hoeveelheid sneeuw die toen uit de lucht kwam vallen. ,,Vermoedelijk is er sprake geweest van een combinatie van wind en een opeenhoping van een grote hoeveelheid natte sneeuw op het dak aan de lijzijde, waardoor overbelasting is ontstaan,’’ aldus Van Es, die nog in afwachting is van de definitieve bevindingen van de schade-experts.

Asbest

Daarnaast moeten deskundigen dus bepalen hoe de oude vlasschuur het veiligst te saneren valt en hiervoor een plan van aanpak opstellen. In de loods, waarvan de constructie nu is ontwricht, bevindt zich immers asbest, afkomstig uit de dakbedekking van het gebouw.

Dankzij de sneeuwval, konden de schadelijke asbestdeeltjes zich tot nu toe in ieder geval niet verspreiden. Maar ook nu de sneeuw is verdwenen, is het risico daarop volgens Van Es uiterst gering. ,,Dat wordt uiteraard door ons en instanties zoals de Gemeente goed in de gaten gehouden, zeker in verband met de harde wind die de komende dagen wordt verwacht.''

'Geen valse verwachtingen wekken'

De direct omwonenden krijgen het als eersten te horen, zodra bekend is wanneer de ruimingswerkzaamheden gaan beginnen. ,,We willen geen valse verwachtingen wekken, maar hopen in de loop van volgende week wel duidelijkheid te kunnen verschaffen.’’

In afwachting van de sanering blijft de West-Havendijk afgesloten voor doorgaand verkeer, de bewoners kunnen hun huizen wel gewoon bereiken.