Nijntje en zwevende violen nog één dag in Gummarus

STEENBERGEN –  In een hoek van de Gummaruskerk kijkt een spierwitte, reusachtige Nijntje met onbevangen blik naar de bezoekers die aan haar voorbij trekken. Ook een vrolijk gekleurde olifant en een zwevende viool vormen een verrassende afwisseling van de staties en heiligenbeelden die de kerk normaliter sieren. De vreemde eenden in de bijt betreffen kunstwerken die vandaag voor het laatst te bewonderen zijn tijdens de Kunstforum-expositie in de kerk aan de Steenbergse Markt.

Afgelopen vrijdag werden de expositie en de Cultuurmaand in de gemeente Steenbergen geopend door burgemeester Ruud van den Belt. Hij benadrukte dat “kunst, cultuur en erfgoed belangrijke thema’s binnen onze samenleving zijn.”

“Zij inspireren, motiveren en dragen bij aan de samenhang. Cultuur verbindt ons, we delen het graag. In onze cultuur zien wij onszelf terug; wij herkennen ons erin. Daarom is het belangrijk om aandacht te schenken aan de kunst, cultuur en het talent dat Steenbergen rijk is door het een platform als de Cultuurmaand te schenken,” zo hield Van den Belt de aanwezigen voor.

In de voetsporen van de burgemeester trad Kevin van Kalkeren. De muzikant, schrijver en cabaretier groeide op in Steenbergen en verwierf inmiddels de nodige faam met zijn optredens.

Stripboek Gummarus

In de Gummaruskerk zijn vandaag tussen 11.00 en 17.30 uur voor het laatst de verzamelde werken van kunstenaars te bewonderen die zijn aangesloten bij het Kunstforum. In Steenbergen zorgt dit forum voor de inrichting van de etalages van leegstaande winkelpanden in het centrum.

De daar gepresenteerde rijke variëteit aan kunstwerken, is ook te zien tijdens de expositie in de Gummaruskerk. Zeven kunstenaars tonen er werken van een verrassende diversiteit en kwaliteit. De editie van dit jaar heeft met name ook voor de jeugd een aantrekkelijk karakter dankzij de toevoeging van de schilderijen en beelden van Iwaz die op diverse scholen in Steenbergen actief is en Wouter Goudswaard die een stripboekje over Sint Gummarus maakte.

Rondleiding Dassenberg

Terwijl de expositie in de Gummaruskerk vanmiddag om 17.30 uur de deuren sluit, duurt de Cultuurmaand nog de rest van de maand voort met tal van aantrekkelijke activiteiten. Met name tijdens het Open Monumentenweekend op 9 en 10 september valt er in de meeste kernen van de gemeente Steenbergen het nodige te beleven. Bijzondere activiteiten in dit kader is de rondleiding over het landgoed Dassenberg dat zelden geopend is voor het publiek. Aanmelden hiervoor is  noodzakelijk via secretariaatbeleid@gemeente-steenbergen.nl.

Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op de website van de gemeente steenbergen: www.gemeente-steenbergen.nl