Vrijdag 2 november 2018

Pastoors zegenden al zeker miljoen hubkes bij Bakker Broek

WELBERG – Gelukkig zijn hubkes sneller gezegend dan gebakken, want anders zou pastoor Hans de Kort tijd tekort komen. Volgens geloof en traditie maken de pastoors deze dagen een rondgang langs de bakkerijen in de zuidelijke Nederlanden om de goudglanzende broodjes van de zegen te voorzien zodra ze uit de oven komen. Zo ook bij bakkerij Van Broekhoven op de Welberg waar de lekkernijen al meer dan honderd jaar gebakken worden.

Volgens Rein van Broekhoven, die het bakblik overdroeg aan zoons Harry en Bart, zijn er in die tijd al zeker een miljoen hubkes over de toonbank gegaan. Aan het recept is in al die decennia niets veranderd en ook de vorm bleef hetzelfde. “We hebben een aantal jaar geleden zelfs speciaal bakblikken laten maken om die authentieke vorm te bewaren,” vertelt Harry ‘Broek’.  Vanuit de bakkerij op de Welberg vertrekken de broodjes (wit, anijs, volkoren en krenten) naar verkooppunten in de regio. 
Hubkes worden gegeten op 3 november, de dag waarop Sint Hubertus, patroonheilige van de jacht, heilig werd verklaard. Met het eten van het gezegende brood zouden jagers, en later ook boeren en burgers, beschermd zijn tegen hondsdolheid en andere kwalen. 


Foto en tekst: Dasja Abresch@KijkopSteenbergen

 


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideële organisaties