Zondag 26 mei 2019

“De Kleine Tour is als een prachtige diamant die voortdurend gepolijst moet worden”

STEENBERGEN - Wim Roovers, de grote man van de Kleine Tour, neemt afscheid. Tien jaar lang zwaaide hij als een toegewijd vader de scepter over het jeugdwielerevenement, maar nu is de finishlijn dan toch echt in zicht voor de 59-jarige Steenbergenaar. Nog één keer mag hij het allemaal meemaken en dat gaat hij dan ook ten volle doen. Met dezelfde inzet en passie als de afgelopen negen edities leidt hij van 5 tot en met 10 augustus de tourkaravaan die voor de 50ste maal de regio verovert.

Een van de jaarlijks terugkerende Tour-hoogtepunten heeft hij inmiddels al achter de rug: de Miss-verkiezing waar hij Marit Heshof mocht kronen tot Miss Kleine Tour 2019. Een bijzonder moment voor Roovers: “Als voorzitter heb je een vertrouwensband met de Miss. Zij is eigenlijk de belangrijkste persoon van de Tourweek en dat kan best spannend zijn. Misschien komt het omdat ik dochters heb, dat je daar oog voor hebt. Ik vind het belangrijk dat de Miss op haar gemak is en het goed naar haar zin heeft. Met veel van hen heb ik overigens nog steeds goed contact.”

Enorme eer

Tien jaar nadat Goof Iriks hem wist te strikken voor het bestuur, kijkt Roovers zonder spoortje spijt terug op het intensieve Tour-decennium dat hij achter de rug heeft. “Ik vond het een eer om voorzitter van de Kleine Tour te worden en ik vind het tot op de dag van vandaag een eer. Het is echt een topevenement dat enorm leeft in Steenbergen.”
Zijn ervaring als manager in het bedrijfsleven kwam hem in die jaren van pas. “Je hebt dat wel nodig ook al is de Tour grotendeels zelfregelend. Vooral het eerste jaar was dat wennen. Bij elke vraag die ik stelde, kreeg ik als antwoord: “Wim, dat komt goed”.  Dat was ook zo.”

Aan de hand mee

Volgens Roovers is de Kleine Tour meer dan een leuke activiteit. “Het is een belevenis die niet alleen om sport en gezelligheid draait, maar ook om normen en waarden. Om samenhorigheid met elkaar en om verantwoordelijkheid nemen. Dat zie je op z’n best wanneer een kind nieuw binnenkomt bij een ploeg en direct aan de hand wordt meegenomen door zijn of haar oudere ploeggenootjes. De kinderen die afzwaaien, kijken alweer uit naar het moment dat ze als vrijwilliger mee mogen helpen.”

Mobiele telefoon

Als er één ding is waar de huidige voorzitter om herinnerd zal worden, is het wel zijn strikte houding ten opzichte van de mobiele telefoon. “Ik hamer erop dat de kinderen die telefoon gewoon niet gebruiken tijdens de dag. Voor mij heeft dat te maken met normen en waarden. Deelname aan de tour is een sociaal gebeuren. Je huilt en je lacht met elkaar, je gaat met teleurstellingen om, je troost en beurt je teamgenoten op wanneer het minder gaat en je hebt vooral veel plezier met elkaar. Dat gaat allemaal niet wanneer je de hele dag met je telefoon bezig bent.”

Nooit stemming

De voorzitter benadrukt dat het echte werk gedurende het jaar door de bestuursleden wordt geleverd. “Als voorzitter ben ik alleen tijdens de Tourweek ‘de man’.  Dat is het moment waarop je je verantwoordelijkheid neemt als kopman van een organisatie met alleen vrijwilligers. Mijn streven is altijd geweest om door een open gesprek tot consensus te komen en voor zover ik mij herinner heeft er ook nooit ergens een stemming over plaats hoeven te vinden.”
Hoewel de tour bekend staat om zijn feestelijke karakter, met name wanneer de rennertjes op één oor liggen, wil Roovers dat beeld wel nuanceren. “Zeker is het gezellig, maar ’s avonds wordt er altijd eerst bloedserieus vergaderd waarbij niemand gespaard wordt.”

Houd formule in stand

De opvolging van Wim is al geregeld in de persoon van Coen Embregts. Een keuze die voor de volle honderd procent de goedkeuring van de scheidend voorzitter krijgt. “Een Tour-man in hart en nieren, al sinds zijn jeugd. Een betere hadden ze niet kunnen vinden.”
Een boodschap voor de nieuw Tour-mister wil hij alleen schoorvoetend meegeven. “Ik hou niet zo van het regeren over eigen graf, maar ik denk ook niet dat het alleen mijn woorden zijn wanneer ik zeg: Houd de formule in stand, maar doe wat nodig is om te verbeteren. De Kleine Tour is een diamant. Je moet hem voortdurende polijsten, wil hij blijven schitteren. Aan de diamant zelf, moet je zo min mogelijk veranderen. Alleen wanneer je echt denkt dat het evenement er beter door wordt. De prijsuitreiking verplaatsen naar de Markt vind ik echt een verbetering. Ook dat de sprint nu in de Van Gaverenlaan plaatsvindt, is een goede keuze geweest. Maar van een basiswaarde als bijvoorbeeld het kegeltjes rijden, moet je gewoon afblijven.”
Zijn allerlaatste Tourdag zal voor Roovers niet anders dan anders verlopen. “Het klinkt wat tegenstrijdig, maar voor mij als voorzitter is de bloemenhulde na de laatste rit het hoogtepunt. Ik kijk dan met een brok in de keel toe hoe al die rennertje voorbij rijden en prijs mij gelukkig dat ze allemaal weer veilig thuis zijn.”

Door: Dasja Abresch


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideële organisaties