Nieuwlaat krijgt op eigen verzoek sobere afscheidsmis

STEENBERGEN – In ‘zijn’ Gummaruskerk is vanochtend op sobere wijze afscheid genomen van emeritus-pastoor Eduard Nieuwlaat, die vorige week donderdag onverwacht overleed.

In een brief bij zijn testament had de oud-pastoor zelf te kennen gegeven dat hij de voorkeur gaf aan een sobere uitvaartplechtigheid, zo vertelde voorganger Paul Verbeek, vicaris van het bisdom Breda en afkomstig uit Steenbergen. Hij noemde Ed. Nieuwlaat, die 78 jaar werd, 'een leeuw op de preekstoel, maar een lam in de biechtstoel'. En ook: ,,Een priester pur sang, die ging voor de mensen die aan hem waren toevertrouwd en zeer betrokken was bij zijn parochie.''

Nieuwlaat was ruim veertig jaar het vertrouwde gezicht van de Gummarusparochie, later 'omgedoopt' tot Sint Anna-parochie. Van de Gummaruskerk, die hem na aan het hart ging, wist hij alles te vertellen.

Steun en toeverlaat

Verbeek merkte op dat Nieuwlaat op sacramentsdag is gestorven. ,,Het werd zijn Pasen. Een mooier moment had hij niet kunnen uitkiezen.'' De vicaris liet ook Annie van Aert niet onvermeld in zijn toespraak. Zij was niet alleen de huishoudster, maar tevens dé steun en toeverlaat van de emeritus-pastoor, voor wie zij zelfs een baan bij de bisschop liet lopen.

Naast 'vakbroeders' en trouwe parochianen, bezochten ook tal van andere Steenbergenaren de uitvaartdienst. Directeur/secretaris Ans Leloux vertegenwoordigde de gemeente en het college van B en W. Burgemeester Saskia Bolten moest wegens verplichtingen op het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten verstek laten gaan.

Na de eucharistieviering is Ed. Nieuwlaat ter aarde besteld op de R.K. begraafplaats aan de Nassaulaan.