Nieuwjaarstoespraak: “Samen schouders eronder in 2019”

STEENBERGEN – In de hal van het gemeentehuis hebben maandagavond een heleboel inwoners samen met de burgemeester en wethouders het glas geheven op een goed 2019. De nieuwjaarsreceptie is altijd een mooie gelegenheid voor vertegenwoordigers van allerlei verschillende verenigingen en instanties om elkaar te ontmoeten en om van de burgemeester te horen wat 2019 in petto heeft. Juist dat ‘live’ contact is volgens Ruud van den Belt tegenwoordig zo belangrijk. “Laten we samen in deze digitale tijd proberen om fysiek zichtbaar te blijven en elkaar persoonlijk aan te blijven spreken. Juist door het vluchtige contact via alle vormen van sociale media ontstaan grote misverstanden”, zo zei hij in zijn toespraak.

‘Samen’ is wat betreft de burgemeester het thema van het gloednieuwe jaar dat voor ons ligt. Dat kwam al eerder naar voren in de titel van het raadsprogramma ‘Gewoon Samen Doen’ van de gemeenteraad en het college. Maar de burgemeester benadrukte dat bestuurders niks kunnen doen als ze niet weten wat de inwoners willen. Dus contact met elkaar blijft volgens hem de sleutel tot het realiseren van alle ambities.

Vuelta 

En die ambities zijn er genoeg voor de gemeente Steenbergen. Van den Belt wist te melden dat er achter de schermen druk wordt gelobbyd om in 2020 “de Vuelta”, de wielerronde van Spanje, in onze gemeente te begroeten. “Een unieke kans om Steenbergen op de kaart te zetten.” Aan de enthousiaste geluiden in de zaal te horen bleken de meeste inwoners daar wel oren naar te hebben. Onlangs werd bekend dat de Vuelta in augustus 2020 vanuit Nederland vertrekt en dat de volledige derde etappe door Noord-Brabant trekt met Breda als start- en finishplaats.

Herdenking 75 jaar bevrijding

2019 wordt ook het jaar van de jubilea van grote verenigingen en evenementen in de gemeente. De Kleine Tour zal voor de 50ste keer worden gereden en muziekvereniging Volharding viert in juni haar 175-jarig bestaan. De aanwezige jeugdleden die de nieuwjaarsbijeenkomst opluisterden met hun klanken, namen daar op deze manier al een muzikaal voorschot op. Een viering die zich over de gemeentegrens uitstrekt is de herdenking van 75 jaar bevrijding Brabantse Wal. Een speciale werkgroep, waaronder de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg en de recent opgerichte Stichting Veteranen Steenbergen, zijn al volop bezig met de voorbereidingen van de herdenking in het najaar.

Klaproosschildje aan de gevel

Het onderwerp bevrijding stond in 2018 al volop in de belangstelling door het beschilderen van het viaduct bij de Welberg met de symbolische klaprozen. De bijbehorende klaproos-gevelschildjes zijn inmiddels in grote aantallen verkocht en ook heeft de Dorpsraad Welberg zelfs de eerste foto mogen ontvangen van een schildje dat aan de voordeur prijkt in het verre Canada. Wat burgemeester Van den Belt betreft wordt het lint van klaprozen aan de deuren in onze gemeente nog veel langer en vandaar dat hij symbolisch een klaproosschildje met een magneet ophing in het gemeentehuis. Binnenkort zal het schildje worden bevestigd aan de gevel van het gebouw.

Aan het slot van zijn toespraak sprak de burgemeester zijn wens uit voor 2019. “Omarm en koester de overeenkomsten, luister naar elkaar en laat die verschillen wat vaker los.”

Foto 5: Met de symbolische bevestiging van het klaproosschildje in het gemeentehuis, sprak de burgemeester zijn steun uit voor dit initiatief dat slachtoffers van oorlogsgeweld herdenkt. Het schildje, dat via de Dorpsraad Welberg kan worden gekocht, wordt binnenkort aan de gevel van het gemeentehuis bevestigd. 

Tekst & foto's: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl