‘Nieuwjaarsreceptie gewoon lokaal houden’

STEENBERGEN – Het Bergse idee voor een gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van de drie Brabantse Wal-gemeenten is bij de Steenbergse politiek niet in goede aarde gevallen. ,,Wij houden het liever gewoon lokaal,’’ luidde de gevatte reactie van Wilma Baartmans van de partij Gewoon Lokaal! in de discussie die zich gisteravond over dit onderwerp ontspon tijdens de oordeelsvormende vergadering van de raad.

Aanleiding hiervoor was een artikel in BNDeStem van afgelopen zaterdag, over de suggestie van Lijst Linssen uit Bergen op Zoom om de nieuwjaarsrecepties van de drie gemeenten voortaan te combineren, ter versterking van de onderlinge contacten, maar vooral ook om kosten te besparen.

Op het CDA na, vinden alle Bergse fracties dit kennelijk een goed plan. Voordat het Bergse college van B en W ermee aan de slag kan, is echter al duidelijk hoe de vlag er in Steenbergen bij hangt. ‘Daar onze nieuwjaarsreceptie toch vooral wordt bezocht door individuele betrokken mensen en vertegenwoordigers van lokale verenigingen en organisaties, lijkt het niet direct voor de hand te liggen om dit gezamenlijk te gaan doen’, reageerde burgemeester Joseph Vos gisteren desgevraagd tegenover KijkopSteenbergen.nl/Steenbergse Courant.

'Bergen op Zoom begint te lijken op een Zuid-Europees vakantieoord'

De lokale politici deden er gisteravond nog een schepje bovenop. ,,Bergen op Zoom begint te lijken op een Zuid-Europees vakantieoord,’’ vergeleek Theo van Es van Steenbergen Anders de financiële situatie van onze directe zuiderburen met die van Griekenland. De Bergenaren moeten wat hem betreft hun eigen boontjes maar zien te doppen. ,,Dit gaat een stap te ver, wij willen onze eigenheid behouden.’’

,,Laat ze daar lekker hun eigen broek ophouden. Zolang we nog Steenbergen zijn, houden we onze nieuwjaarsreceptie hier,’’ nam Loes Baselier van D66 toch al wel een voorschotje op de ver(der)gaande samenwerking tussen de Brabantse Wal-gemeenten, die druk bezig zijn met het opzetten gezamenlijke bedrijfsvoering op een groot aantal ambtelijke terreinen.

'Meer dan de helft van Steenbergenaren zou niet eens gaan'

,,Een gezamenlijke nieuwjaarsreceptie sluit niet aan bij de werkelijkheidsbeleving van onze burgers,’’ vond PvdA’er Willem van den Berge. ,,Juist bij de nieuwjaarsreceptie gaat het om de binding tussen mensen die actief zijn in de lokale samenleving.’’

,,Meer dan de helft van de Steenbergenaren zou niet eens gaan,’’ deed ook Ger de Neve van de Volkspartij een duit in het zakje.